05 apr 2016 11:21

05 apr 2016 11:21

Skyldig till brutalt mord

KARLSBORG: Döms till rättspsykiatrisk vård

Den man som erkänt att han dödat sin pappa dömdes på tisdagen för mord. Men eftersom det konstaterats att han lider av en allvarlig psykisk störning slipper han fängelse, i stället överlämnas han till rättspsykiatrisk vård.

I förra veckan hölls rättegången mot Karlsborgsbon i tingsrätten i Skövde. Han stod där fast vid det erkännande som han kom med idigt i utredningen. ”Har erkänner att han rent fysiskt har dödat sin pappa på det sätt som åklagaren säger, men han är svårt psykiskt sjuk och hade inget egentligt motiv till gärningen. Han kände inget agg mot sin pappa, snarare tvärtom. De hade ett gott förhållande,” sade hans offentlige försvarare, advokat Thomas Algons, till SLA efter huvudförhandlingen.

Under rättegången svarade mannen också på vice chefsåklagare Marianne Aldéns frågor. Bland annat framkom att han är förtvivlad över vad han gjort men säger sig ha styrts av tankar han inte kunnat hantera, det har också talats om psykos.

Mannen dödade pappan i bostaden i oktober. Han slog honom med ett vedträ och en tung stenljusstake. Därefter satte han ett hundkoppel om halsen på honom i ett försök att strypa honom. Slutligen utdelade han ett dödligt knivhugg, med en kniv han hade hämtat i köket.

Redan innan rättegången genomgick mannen en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att han har begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning, vilket innebär att han inte ska dömas till fängelse.

Skaraborgs tingsrätt säger i domen som meddelades på tisdagsförmiddagen att man bedömer det som ställt utom rimligt tvivel att mannen har berövat sin pappa livet på det sätt som åklagaren påstått.

”Händelseförloppet med upprepade angrepp är sådant att XX måste ha insett vad han gjorde. Han har inte kunnat eller velat lämna någon som helst förklaring till sitt handlande. Något skäl att bedöma gärningen som mindre grov finns därför inte. XX ska då svara för mord”.

När det gäller påföljden ser tingsrätten inga skäl att göra någon annan bedömning är den det rättspsykiatriska teamet gjort. Han överlämnas därför till rättspsykiatrisk vård. Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet finns det risk för återfall, vården ska därför vara förenad med särskild utskrivningsprövning, konstaterar tingsrätten.

I förra veckan hölls rättegången mot Karlsborgsbon i tingsrätten i Skövde. Han stod där fast vid det erkännande som han kom med idigt i utredningen. ”Har erkänner att han rent fysiskt har dödat sin pappa på det sätt som åklagaren säger, men han är svårt psykiskt sjuk och hade inget egentligt motiv till gärningen. Han kände inget agg mot sin pappa, snarare tvärtom. De hade ett gott förhållande,” sade hans offentlige försvarare, advokat Thomas Algons, till SLA efter huvudförhandlingen.

Under rättegången svarade mannen också på vice chefsåklagare Marianne Aldéns frågor. Bland annat framkom att han är förtvivlad över vad han gjort men säger sig ha styrts av tankar han inte kunnat hantera, det har också talats om psykos.

Mannen dödade pappan i bostaden i oktober. Han slog honom med ett vedträ och en tung stenljusstake. Därefter satte han ett hundkoppel om halsen på honom i ett försök att strypa honom. Slutligen utdelade han ett dödligt knivhugg, med en kniv han hade hämtat i köket.

Redan innan rättegången genomgick mannen en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att han har begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning, vilket innebär att han inte ska dömas till fängelse.

Skaraborgs tingsrätt säger i domen som meddelades på tisdagsförmiddagen att man bedömer det som ställt utom rimligt tvivel att mannen har berövat sin pappa livet på det sätt som åklagaren påstått.

”Händelseförloppet med upprepade angrepp är sådant att XX måste ha insett vad han gjorde. Han har inte kunnat eller velat lämna någon som helst förklaring till sitt handlande. Något skäl att bedöma gärningen som mindre grov finns därför inte. XX ska då svara för mord”.

När det gäller påföljden ser tingsrätten inga skäl att göra någon annan bedömning är den det rättspsykiatriska teamet gjort. Han överlämnas därför till rättspsykiatrisk vård. Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet finns det risk för återfall, vården ska därför vara förenad med särskild utskrivningsprövning, konstaterar tingsrätten.