11 apr 2016 14:19

11 apr 2016 14:19

Fridas underbara visor

UNDENÄS: Strålande sångteater

Bygdegården i Undenäs bjöd på skönsång från Göteborgsoperan. Mattias Ermedahl, baryton, och Joakim Kallhed, piano, framförde Fridas visor av Birger Sjöberg.

Ett fyrtiotal åhörare bänkade sig förväntansfullt framför scenen, ett vardagsrum från sekelskiftet med mörka medaljongtapeter, en herrbetjänt med slipsar, kavaj och väst. I en fåtölj sitter en man i vit skjorta med hängslen och läser en bok. Musik sipprar ut och blandar sig med sorlet från publiken.

”Det kom ett brev”

Ljuset släcks, en annan man stiger fram.

– Det kom ett brev, säger han och överräcker försändelsen till adressaten. I brevet från Samfundet de nio avslöjas att Birger Sjöberg belönas med tiotusen kronor som trubadur och författare. Året var 1929. Samma år som Birger Sjöberg dog i lunginflammation.

Birger Sjöbergs poesi är detaljrik, minsta trivialitet beskrivs. Ögonblick som går andra förbi blir skildrade med målande ord och gör det möjligt för lyssnaren att förstå vad Birger Sjöberg såg.

– Jag längtar till Italien, sjöng Mattias Ermedahl med sin omfångsrika, starka baryton. Han ackompanjerades på piano av Joakim Kallhed.

Många av Birger Sjöbergs visor handlar om Vänersborg, också kallat Lilla Paris. Mattias och Joakim bjöd på ett urval av Sjöbergs vackra sånger. Invävt bland sångerna förmedlas också en bild av mannen bakom den berättande poesin.

Om Frida

Vem var hon, som han skrev om i Den första gång jag såg dig? Hur såg hon ut? Vad hände mellan dem? Frida, den ljuvaste av alla kvinnor på jorden! I verkligheten hette hon Karin Lustine och trots att hon skrattade bort Birger Sjöbergs frieri och gifte sig med en annan, förblev hon hans stora kärlek

– En fantasi, sa hans, enligt egen utsago, bästa vän Anna Rosdal som lagade knapphålen på hans stärkkragar.

Riksteaterföreningen i Karlsborg hade bokat föreställningen och förening har två andra föreställningar bokade i maj och juni.

Ett fyrtiotal åhörare bänkade sig förväntansfullt framför scenen, ett vardagsrum från sekelskiftet med mörka medaljongtapeter, en herrbetjänt med slipsar, kavaj och väst. I en fåtölj sitter en man i vit skjorta med hängslen och läser en bok. Musik sipprar ut och blandar sig med sorlet från publiken.

”Det kom ett brev”

Ljuset släcks, en annan man stiger fram.

– Det kom ett brev, säger han och överräcker försändelsen till adressaten. I brevet från Samfundet de nio avslöjas att Birger Sjöberg belönas med tiotusen kronor som trubadur och författare. Året var 1929. Samma år som Birger Sjöberg dog i lunginflammation.

Birger Sjöbergs poesi är detaljrik, minsta trivialitet beskrivs. Ögonblick som går andra förbi blir skildrade med målande ord och gör det möjligt för lyssnaren att förstå vad Birger Sjöberg såg.

– Jag längtar till Italien, sjöng Mattias Ermedahl med sin omfångsrika, starka baryton. Han ackompanjerades på piano av Joakim Kallhed.

Många av Birger Sjöbergs visor handlar om Vänersborg, också kallat Lilla Paris. Mattias och Joakim bjöd på ett urval av Sjöbergs vackra sånger. Invävt bland sångerna förmedlas också en bild av mannen bakom den berättande poesin.

Om Frida

Vem var hon, som han skrev om i Den första gång jag såg dig? Hur såg hon ut? Vad hände mellan dem? Frida, den ljuvaste av alla kvinnor på jorden! I verkligheten hette hon Karin Lustine och trots att hon skrattade bort Birger Sjöbergs frieri och gifte sig med en annan, förblev hon hans stora kärlek

– En fantasi, sa hans, enligt egen utsago, bästa vän Anna Rosdal som lagade knapphålen på hans stärkkragar.

Riksteaterföreningen i Karlsborg hade bokat föreställningen och förening har två andra föreställningar bokade i maj och juni.

  • Erika Fredholm