16 apr 2016 06:00

18 apr 2016 15:34

Kungen är nu på plats

FLUGEBYN: Årets kolmila har påbörjats

Nu är kungen rest. Studiefrämjandets representant Lollo Persson fick äran att sätta kungen på plats.

Att resa kungen är själva startskottet av byggandet av en kolmila.

– Det är kungen som bestämmer milans centrum och det är runt den som man sedan bygger milan. Det är den man riktar alla pinnarna emot allt eftersom man bygger, berättar Barbro Johansson som är ordförande i Ideell Kultur.

Öppet för allmänheten

När nu kungen är rest fortsätter kolarna med att bygga tändtrumman runt kungen och det är där man sedan tänder milan. Därefter staplas veden runt, runt tills de drygt 75 kubikmetrarna är på plats.

– Vi börjar lite i kväll och kommer fortsätta under lördagen. Under sex lördagar i april och maj arbetar vi med att bygga milan och då är alla hjärtligt välkomna, stor som liten. Alla som vill får vara med och bygga och man är även välkommen om man bara vill titta och få en guidning. Vi berättar gärna hur det fungerar och går till.

Kola en vecka

I augusti risas milan med granris för att sedan täckas med stybb. Kolmilan tänds alltid den sista lördagen i augusti och den ska sen kola under en vecka. I samband med det anordnar kolarna i flugebyn en hel del aktiviteter varav mc-träffen brukar vara den som lockar flest besökare. På programmet brukar det även vara en hel del sång och musik, en veteranbilsträff och en kväll då de bakar kolbullar.

Att resa kungen är själva startskottet av byggandet av en kolmila.

– Det är kungen som bestämmer milans centrum och det är runt den som man sedan bygger milan. Det är den man riktar alla pinnarna emot allt eftersom man bygger, berättar Barbro Johansson som är ordförande i Ideell Kultur.

Öppet för allmänheten

När nu kungen är rest fortsätter kolarna med att bygga tändtrumman runt kungen och det är där man sedan tänder milan. Därefter staplas veden runt, runt tills de drygt 75 kubikmetrarna är på plats.

– Vi börjar lite i kväll och kommer fortsätta under lördagen. Under sex lördagar i april och maj arbetar vi med att bygga milan och då är alla hjärtligt välkomna, stor som liten. Alla som vill får vara med och bygga och man är även välkommen om man bara vill titta och få en guidning. Vi berättar gärna hur det fungerar och går till.

Kola en vecka

I augusti risas milan med granris för att sedan täckas med stybb. Kolmilan tänds alltid den sista lördagen i augusti och den ska sen kola under en vecka. I samband med det anordnar kolarna i flugebyn en hel del aktiviteter varav mc-träffen brukar vara den som lockar flest besökare. På programmet brukar det även vara en hel del sång och musik, en veteranbilsträff och en kväll då de bakar kolbullar.

  • Anneli Malm