19 apr 2016 16:43

19 apr 2016 16:43

En resa i mat och musik

HUSHÅLLNINGSSÄLLSKAPET: Mat, musik och minnen

Det är 1950-tal och platsen är i Karlsborgs Folkets park. Fåglarna kvittrar i bakgrunden, publiken serveras den nya drycken Pucko samtidigt som Blue Moon spelas.

Med doften av mat och musikaliska tongångar ska sinnena stimuleras och syftet är att väcka minnen till liv och öka välbefinnandet. Mat, musik och minnen är ett projekt i Husshållningssällskapet västs regi.

”Det berör”

Kocken Jonas Eriksson och musikern Jonas Franke-Blom besöker äldreboenden med sin föreställning där de kommunicerar med mat, musik och dofter.

– Jag har jobbat som kock i många år och i mitten av 00-talet började jag jobba på ett äldreboende med kvalitetsfrågor i köket och hade matlagningskurser och där såddes embryot till detta, berättar Jonas Eriksson och tillägger:

– Det här är väldigt roligt och man märker att det berör.

I veckan var de på Haganäset och i tanken förflyttades scenen till Folkets park där Bullens pilsnerkorv serverades till tonerna av Varm korv boogie. Det blev även en bilutflykt till havet med vågskvalp, fågelsång och musik. Där bjöds deltagarna på nybakad rulltårta och nymalt kokkaffe.

Ökat välbefinnande

– Begreppet man fokuserar på kallas reminiscens. Det betyder inte att minnet plötsligt kommer tillbaka men just i stunden kan den demenssjuka uppleva en stark närvaro av minnen från förr, vilket kan ge ett ökat välbefinnande, säger projektledaren Margareta Frost-Johansson i ett pressmeddelande.

En fortsättning på projektet är att ta fram en app som ska vara ett samtalsverktyg för personalen där de får tips hur de kan jobba för att stimulera de olika sinnena hos de som har en demenssjukdom.

Med doften av mat och musikaliska tongångar ska sinnena stimuleras och syftet är att väcka minnen till liv och öka välbefinnandet. Mat, musik och minnen är ett projekt i Husshållningssällskapet västs regi.

”Det berör”

Kocken Jonas Eriksson och musikern Jonas Franke-Blom besöker äldreboenden med sin föreställning där de kommunicerar med mat, musik och dofter.

– Jag har jobbat som kock i många år och i mitten av 00-talet började jag jobba på ett äldreboende med kvalitetsfrågor i köket och hade matlagningskurser och där såddes embryot till detta, berättar Jonas Eriksson och tillägger:

– Det här är väldigt roligt och man märker att det berör.

I veckan var de på Haganäset och i tanken förflyttades scenen till Folkets park där Bullens pilsnerkorv serverades till tonerna av Varm korv boogie. Det blev även en bilutflykt till havet med vågskvalp, fågelsång och musik. Där bjöds deltagarna på nybakad rulltårta och nymalt kokkaffe.

Ökat välbefinnande

– Begreppet man fokuserar på kallas reminiscens. Det betyder inte att minnet plötsligt kommer tillbaka men just i stunden kan den demenssjuka uppleva en stark närvaro av minnen från förr, vilket kan ge ett ökat välbefinnande, säger projektledaren Margareta Frost-Johansson i ett pressmeddelande.

En fortsättning på projektet är att ta fram en app som ska vara ett samtalsverktyg för personalen där de får tips hur de kan jobba för att stimulera de olika sinnena hos de som har en demenssjukdom.

  • Anneli Malm