19 apr 2016 06:00

19 apr 2016 06:00

Fågelentusiaster kollade holkstatus

NATURSKYDDSFÖRENINGEN: Bölets ängar

I regi av Naturskyddsföreningen i Karlsborg ägnade ett antal fågelentusiaster söndagen åt att inventera fågelholkar vid Bölets ängar.
Samtidigt sattes även nya inflyttningsklara holkar upp.

Under ledning av traktens naturman Leif Pettersson vandrade ett tjugotal naturvänner runt naturreservatet för att se hur långt fåglarnas förberedelser inför den annalkande våren hade kommit i holkarna.

Över hundra holkar

– Vi kommer att inventera och undersöka några av de över hundra holkar som är uppsatt för att se hur det bland annat gestaltar sig med inflyttningen, informerade Leif Pettersson som hade god hjälp av före detta Karlsborgaren Ingvar Isfeldt att ta ner och sätta upp holkarna.

Inflyttning pågår

Inventeringen av holkarna gav vid handen att inflyttning pågick. Kanske av just den talgoxen som satt i trädet bredvid och kvittrade upprört då en av holkarna undersöktes.

Några av de undersökta holkarna innehöll dubbla lager av bobyggen och i andra fanns det spår av bo från bålgetingar. En holk hade lagts i beslag av en humla och i en annan holk fanns det spår av nötväcka då boet innehöll en fyllning av tallbark.

I en av Bölets hagar kunde även en cirka 700 år gammal hasselbuske beskådas.

Dagen avslutades med uppsättning av tjugo nya holkar egenhändigt tillverkade av fågelkännare Pettersson.

Under ledning av traktens naturman Leif Pettersson vandrade ett tjugotal naturvänner runt naturreservatet för att se hur långt fåglarnas förberedelser inför den annalkande våren hade kommit i holkarna.

Över hundra holkar

– Vi kommer att inventera och undersöka några av de över hundra holkar som är uppsatt för att se hur det bland annat gestaltar sig med inflyttningen, informerade Leif Pettersson som hade god hjälp av före detta Karlsborgaren Ingvar Isfeldt att ta ner och sätta upp holkarna.

Inflyttning pågår

Inventeringen av holkarna gav vid handen att inflyttning pågick. Kanske av just den talgoxen som satt i trädet bredvid och kvittrade upprört då en av holkarna undersöktes.

Några av de undersökta holkarna innehöll dubbla lager av bobyggen och i andra fanns det spår av bo från bålgetingar. En holk hade lagts i beslag av en humla och i en annan holk fanns det spår av nötväcka då boet innehöll en fyllning av tallbark.

I en av Bölets hagar kunde även en cirka 700 år gammal hasselbuske beskådas.

Dagen avslutades med uppsättning av tjugo nya holkar egenhändigt tillverkade av fågelkännare Pettersson.

  • Stig-H Brehag