10 maj 2016 06:00

10 maj 2016 06:00

Sviten Förklädd Gud

UNDENÄS: Sköna maj

En av aktiviteterna i kultursatsning Sköna maj i Norra Skaraborg var konserten i Undenäs kyrka med rubriken Förklädd Gud.

Undenäs kyrka var fylld av publik när Åkersberga Kammarkör och Undenäs Kyrkokör, bjöd på vårkonsert under lördagen i två avdelningar. Med en inledande del av vår- och sommar psalmer och visor, innan den lyriska sviten Förklädd Gud tog över och presenterades i tal, sång och musik. Det blev en verklig högtidsstund, när texten i Hjalmar Gullberg dikter med musik av Lars-Erik Larsson fyllde kyrkan.

En stor kör

Åkersberga kammarkör och Undenäs kyrkokör fyllde hela det stora podiet och bara att se så många sångare var imponerande, liksom att lyssna till alla de vackra körsångerna som körerna med stor samstämmighet bjöd på.

I sviten Förklädd Gud ingick också ett antal instrumentalister, där violin, violoncell, kontrabas, flöjt, gitarr och piano stöttade körerna med mängder av vackra toner. Instrumentalisterna bjöd även på egna arrangemang mellan sångerna.

Texter reciterades

För att kunna njuta av de fina texterna i Hjalmar Gullbergs dikter, fanns skådespelaren Tomas Kronqvist med och reciterade, innan den stora kören satte sång och musik till dem. Två solister Gunilla Widén och Anders Börjesson fanns också med och delade med sig av sina vackra sopran- och barytonröster. Att Förklädd Gud är ett av den svenska klassiska musikens mest älskade verk, var något som alla i Undenäs kyrka kunde instämma i efter det att Åkersberga Kammarkör och Undenäs kyrkokör med sina dirigenter Mats Broström och Christina Lindman presenterat en utsökt version av Förklädd Gud. Där godhet, omsorg och arbetsamhet är viktiga delar i Hjalmar Gullbergs dikter, som med sin poetiska form skapade lysande bilder i sångens och musikens form.

Undenäs kyrka var fylld av publik när Åkersberga Kammarkör och Undenäs Kyrkokör, bjöd på vårkonsert under lördagen i två avdelningar. Med en inledande del av vår- och sommar psalmer och visor, innan den lyriska sviten Förklädd Gud tog över och presenterades i tal, sång och musik. Det blev en verklig högtidsstund, när texten i Hjalmar Gullberg dikter med musik av Lars-Erik Larsson fyllde kyrkan.

En stor kör

Åkersberga kammarkör och Undenäs kyrkokör fyllde hela det stora podiet och bara att se så många sångare var imponerande, liksom att lyssna till alla de vackra körsångerna som körerna med stor samstämmighet bjöd på.

I sviten Förklädd Gud ingick också ett antal instrumentalister, där violin, violoncell, kontrabas, flöjt, gitarr och piano stöttade körerna med mängder av vackra toner. Instrumentalisterna bjöd även på egna arrangemang mellan sångerna.

Texter reciterades

För att kunna njuta av de fina texterna i Hjalmar Gullbergs dikter, fanns skådespelaren Tomas Kronqvist med och reciterade, innan den stora kören satte sång och musik till dem. Två solister Gunilla Widén och Anders Börjesson fanns också med och delade med sig av sina vackra sopran- och barytonröster. Att Förklädd Gud är ett av den svenska klassiska musikens mest älskade verk, var något som alla i Undenäs kyrka kunde instämma i efter det att Åkersberga Kammarkör och Undenäs kyrkokör med sina dirigenter Mats Broström och Christina Lindman presenterat en utsökt version av Förklädd Gud. Där godhet, omsorg och arbetsamhet är viktiga delar i Hjalmar Gullbergs dikter, som med sin poetiska form skapade lysande bilder i sångens och musikens form.

  • Lennart Strömberg