12 maj 2016 06:00

12 maj 2016 06:00

Pålar skruvas på plats

MÖLLTORP: Bryggan rustas upp

Bryggan vid badplatsen i Mölltorp rustas nu upp. En ny bryggdel med staket och bänkar ska komma på plats.

Hopptornet som ligger på en flytbrygga ska vara kvar men den ska inte längre hänga samman med den fasta bryggan.

– Nu måste man hoppa i och simma ut till flotten och en anledning är att de minsta barnen, som inte är simkunniga, inte ska kunna ta sig dit ut. Sen nöter det väldigt när den fasta och den flytande bryggan ligger och skaver emot varandra, berättar Arvid Lindner, chef på gata/park.

Den avslutande delen på den fasta bryggan blir nu även bredare, den ska omgärdas med staket och förses med enklare sittbänkar.

Skruvas ned

Lite speciellt är de pålar som nu sätts på plats för att stabilisera den nya bryggdelen. De slås inte ned med maskin utan är tillverkade i ett speciellt kompositmaterial och gängade nedtill så att de går att skruva ned i sjöbotten med handkraft.

– Det här är kostnadseffektivt. Stolparna kostar mer är vanliga träpålar men vi slipper mycket kostnader runt om kring som dyra maskiner som ska slå ned dem och det är heller inte lätt att ta sig ut hit med en maskin. Sen är det vår egen personal som utför arbetet.

Fyra stolpar skruvas ned i hörnen av bryggan och för att få extra stabilitet skruvas det även ned två snedstag.

Bryggan beräknas vara klar i slutet på veckan.

Hopptornet som ligger på en flytbrygga ska vara kvar men den ska inte längre hänga samman med den fasta bryggan.

– Nu måste man hoppa i och simma ut till flotten och en anledning är att de minsta barnen, som inte är simkunniga, inte ska kunna ta sig dit ut. Sen nöter det väldigt när den fasta och den flytande bryggan ligger och skaver emot varandra, berättar Arvid Lindner, chef på gata/park.

Den avslutande delen på den fasta bryggan blir nu även bredare, den ska omgärdas med staket och förses med enklare sittbänkar.

Skruvas ned

Lite speciellt är de pålar som nu sätts på plats för att stabilisera den nya bryggdelen. De slås inte ned med maskin utan är tillverkade i ett speciellt kompositmaterial och gängade nedtill så att de går att skruva ned i sjöbotten med handkraft.

– Det här är kostnadseffektivt. Stolparna kostar mer är vanliga träpålar men vi slipper mycket kostnader runt om kring som dyra maskiner som ska slå ned dem och det är heller inte lätt att ta sig ut hit med en maskin. Sen är det vår egen personal som utför arbetet.

Fyra stolpar skruvas ned i hörnen av bryggan och för att få extra stabilitet skruvas det även ned två snedstag.

Bryggan beräknas vara klar i slutet på veckan.

  • Anneli Malm