18 maj 2016 11:10

18 maj 2016 11:37

Dom om knarkfabrik överklagas

KARLSBORG: Yrkar på skärpta straff

Åklagarna i Undenäshärvan överklagar nu tingsrättsdomen. De hade yrkat på tio års fängelse för tre av de inblandade, men de fick betydligt kortare fängelsestraff. Man anser också att tingsrätten resonerat fel om mängden narkotika som producerats.

I november slog polisen till mot fastigheten i Undenäs som visade sig innehålla en cannabisproduktion av stora mått. Vid tillslaget i togs de tre män som befann sig där och senare knöts ytterligare fyra män till ärendet. De sju männen åtalades misstänkta för grova narkotikabrott för att de tillsammans, i olika konstellationer och i olika perioder från 2007 till 2012 hade bedrivit omfattande framställning av minst 230 kilo cannabis.

I tingsrätten yrkade åklagarna på tio års fängelse för tre av männen som ansågs vara huvudmän och sex års fängelse för en fjärde, en 33-årig man. Men domstolen dömde de tre för grovt narkotikabrott till fängelse mellan 3,5 och 4,5 år – 33-åringen fick fem månaders fängelse för narkotikabrott av normalgraden.

Hårdare straff

I överklagandet till hovrätten säger åklagarna att man vill att de tre döms helt i enlighet med åtalet om grovt narkotikabrott, att de ska dömas för grovt narkotikabrott i större utsträckning än i tingsrätten, och att straffen skärps. Man anser också att 33-åringens roll varit mycket större än tingsrätten slog fast och att han därmed ska dömas för grovt narkotikabrott.

Fel bedömning

Tingsrätten gjorde också en annan bedömning än åklagarna av hur stor mängd cannabis som männen framställt. Åklagarna säger i överklagandet att det inte finns någon anledning att ifrågasätta Nationellt forensiskt centrums beräkningar.

I november slog polisen till mot fastigheten i Undenäs som visade sig innehålla en cannabisproduktion av stora mått. Vid tillslaget i togs de tre män som befann sig där och senare knöts ytterligare fyra män till ärendet. De sju männen åtalades misstänkta för grova narkotikabrott för att de tillsammans, i olika konstellationer och i olika perioder från 2007 till 2012 hade bedrivit omfattande framställning av minst 230 kilo cannabis.

I tingsrätten yrkade åklagarna på tio års fängelse för tre av männen som ansågs vara huvudmän och sex års fängelse för en fjärde, en 33-årig man. Men domstolen dömde de tre för grovt narkotikabrott till fängelse mellan 3,5 och 4,5 år – 33-åringen fick fem månaders fängelse för narkotikabrott av normalgraden.

Hårdare straff

I överklagandet till hovrätten säger åklagarna att man vill att de tre döms helt i enlighet med åtalet om grovt narkotikabrott, att de ska dömas för grovt narkotikabrott i större utsträckning än i tingsrätten, och att straffen skärps. Man anser också att 33-åringens roll varit mycket större än tingsrätten slog fast och att han därmed ska dömas för grovt narkotikabrott.

Fel bedömning

Tingsrätten gjorde också en annan bedömning än åklagarna av hur stor mängd cannabis som männen framställt. Åklagarna säger i överklagandet att det inte finns någon anledning att ifrågasätta Nationellt forensiskt centrums beräkningar.