20 maj 2016 15:21

20 maj 2016 15:49

Lär sig att bygga en kolmila

FLUGEBYN: Ideell Kultur

Det är full aktivitet i Flugebyn med barn som bär och staplar. Med stor entusiasm tar de sig an uppgiften att bygga en mila och framställa kol.

Eleverna i årskurs ett och fyra på Forsviks friskola fick bygga en kolmila från grunden om än i ett mindre format än den kolarföreningen bygger. Ett sätt att bevara hantverket och föra det vidare till kommande generationer.

– Det är andra året som vi arrangerar det här och det är väldigt uppskattat, säger Lennart Johansson från Ideell Kultur.

Utifrån konstens alla regler byggs milan. Innerst byggs tändtrumman där man släpper ned elden och runt den staplas sedan veden innan milan kläs till brud. Det vill säga kläs med granris innan milan täcks med stybb.

Under andra dagen tänds milan som sedan får kola under några dagar och när den har svalnat får eleverna komma tillbaka för att ”skatta” milan, eller i mer dagligt tal, riva den och se hur mycket kol de framställt.

– Det är roligt att få vara ute i skogen och bygga. Att bygga en kolmila är lite annorlunda och lite svårt men roligt och mycket roligare än att bygga en koja, tycker Tova, Sissilia och Casper. De som ville fick även sova över i en kolarkoja för att vakta milan under kolningen.

Eleverna i årskurs ett och fyra på Forsviks friskola fick bygga en kolmila från grunden om än i ett mindre format än den kolarföreningen bygger. Ett sätt att bevara hantverket och föra det vidare till kommande generationer.

– Det är andra året som vi arrangerar det här och det är väldigt uppskattat, säger Lennart Johansson från Ideell Kultur.

Utifrån konstens alla regler byggs milan. Innerst byggs tändtrumman där man släpper ned elden och runt den staplas sedan veden innan milan kläs till brud. Det vill säga kläs med granris innan milan täcks med stybb.

Under andra dagen tänds milan som sedan får kola under några dagar och när den har svalnat får eleverna komma tillbaka för att ”skatta” milan, eller i mer dagligt tal, riva den och se hur mycket kol de framställt.

– Det är roligt att få vara ute i skogen och bygga. Att bygga en kolmila är lite annorlunda och lite svårt men roligt och mycket roligare än att bygga en koja, tycker Tova, Sissilia och Casper. De som ville fick även sova över i en kolarkoja för att vakta milan under kolningen.

  • Anneli Malm