23 maj 2016 12:33

23 maj 2016 12:33

Vacker vandring vid Utnäset

SKÖNA MAJ: Naturreservat

På länsgränsen mellan Örebro och Västra Götaland, cirka 25 kilometer norr om Karlsborg, ligger Utnäsets naturreservat. I söndags anordnades en vandring i det natursköna området.

Det 135 hektar stora naturreservatet Utnäset bildades 1998 och utgör en bit av ett kust- och skärgårdslandskap vid Vättern.

Det gäller att ha bra skor på fötterna när man går den cirka fem kilometer långa vandringsleden, på såväl smala spänger i våtmark som över branta bergknallar. Upplevelsen är ändå värd besväret, utsikten ut över sjön är fantastisk.

Stränderna består mestadels av klippor och isslipade stenhällar, men även en och annan sandstrand vid små lagunliknande vikar tittar fram. Skogen i området är gammal, martallarna klamrar sig stenhårt fast i klippkanterna medan granarna trivs bäst i bakgrundens sänkor.

Föreningen Olshammars utveckling stod bakom arrangemanget och i söndagens vandring deltog ett tiotal personer, lite få kan tyckas, men man kan givetvis ströva där även på egen hand. Speciellt för i söndags var att när halva sträckan avverkats väntade lunch, förbeställd från Olshammargården. Kökspersonal hade kommit sjövägen och dukat upp vid grillplatsen, som bjöd på en hänförande utsikt.

Det 135 hektar stora naturreservatet Utnäset bildades 1998 och utgör en bit av ett kust- och skärgårdslandskap vid Vättern.

Det gäller att ha bra skor på fötterna när man går den cirka fem kilometer långa vandringsleden, på såväl smala spänger i våtmark som över branta bergknallar. Upplevelsen är ändå värd besväret, utsikten ut över sjön är fantastisk.

Stränderna består mestadels av klippor och isslipade stenhällar, men även en och annan sandstrand vid små lagunliknande vikar tittar fram. Skogen i området är gammal, martallarna klamrar sig stenhårt fast i klippkanterna medan granarna trivs bäst i bakgrundens sänkor.

Föreningen Olshammars utveckling stod bakom arrangemanget och i söndagens vandring deltog ett tiotal personer, lite få kan tyckas, men man kan givetvis ströva där även på egen hand. Speciellt för i söndags var att när halva sträckan avverkats väntade lunch, förbeställd från Olshammargården. Kökspersonal hade kommit sjövägen och dukat upp vid grillplatsen, som bjöd på en hänförande utsikt.

  • Inger Andersson Hultin