28 maj 2016 06:00

28 maj 2016 06:00

Lillflickan föddes hemma i Karlsborg

BEFOLKNING: Ny kommuninvånare hade bråttom ut

Det blev dramatiskt när Ann-Cathrine Sandström och Ronnie Johansson skulle få sitt andra barn. Den lilla flickan hade bråttom ut och hann inte vänta tills de kom till BB.

Det tog bara fem timmar när storebror Paul föddes och tankarna fanns att det kunde gå riktigt fort nästa gång. De hade bett grannen vara barnvakt om det behövdes och planerat ringa en kompis som är barnmorska. Men det gick fortare än de någonsin hade föreställt sig.

Vattnet går

Ann-Cathrine vaknade klockan 04.40 med lite småont. Efter ett tag väcker hon Ronnie och säger att det kan vara dags. Ronnie kontaktade grannen och ringde sina föräldrar som skulle åka från Köping. Han hämtar bilen och ställer den på framsidan.

När Ronnie kommer tillbaka har Ann-Cathrine känt två korta, snabba värkar och de ringer förlossningen för andra gången för att få en ambulans.

– Min tanke är att jag har för ont för att åka bil.

Då gick vattnet och hon kände huvudet, sen går det väldigt, väldigt fort. De tar sig till sovrummet och Ronnie får med sig en handduk på vägen. Några minuter senare föds barnet och samtidigt anländer ambulanspersonalen. Då är klockan 05.40 och själva förlossningen har inte tagit mer än tio minuter.

– Hon är verkligen född i Karlsborg, till och med navelsträngen är klippt här, säger de leende och tillägger:

– När det hände var det fullt fokus på att föda barn och man reflekterar inte över något annat. Det är konstigt hur man reagerar i en sådan situation. Att ta med en handduk kändes viktigt för att svepa in barnet i.

Bilen som Ronnie kört fram stod kvar med dörrarna öppna när de åkte i väg med ambulansen.

Ovanlig födsel

Allt gick bra och de har fått en pigg liten flicka.

– Det är inte många hemförlossningar per år men de brukar gå bra. Det brukar vara smidiga och enkla förlossningar som kvinnan klarar av själv med partnerns hjälp, säger Irma Korhonen, enhetschef förlossningen, Skas.

2004 föddes 2 222 barn på förlossningen i Skövde och under 2013 låg den siffran på 2 513. Under perioden 2004 och 2013 föddes mellan en till tretton barn hemma per år, eller 7,4 i snitt. 0 till fem har fötts i bilen och mellan en till tretton i ambulansen.

Det tog bara fem timmar när storebror Paul föddes och tankarna fanns att det kunde gå riktigt fort nästa gång. De hade bett grannen vara barnvakt om det behövdes och planerat ringa en kompis som är barnmorska. Men det gick fortare än de någonsin hade föreställt sig.

Vattnet går

Ann-Cathrine vaknade klockan 04.40 med lite småont. Efter ett tag väcker hon Ronnie och säger att det kan vara dags. Ronnie kontaktade grannen och ringde sina föräldrar som skulle åka från Köping. Han hämtar bilen och ställer den på framsidan.

När Ronnie kommer tillbaka har Ann-Cathrine känt två korta, snabba värkar och de ringer förlossningen för andra gången för att få en ambulans.

– Min tanke är att jag har för ont för att åka bil.

Då gick vattnet och hon kände huvudet, sen går det väldigt, väldigt fort. De tar sig till sovrummet och Ronnie får med sig en handduk på vägen. Några minuter senare föds barnet och samtidigt anländer ambulanspersonalen. Då är klockan 05.40 och själva förlossningen har inte tagit mer än tio minuter.

– Hon är verkligen född i Karlsborg, till och med navelsträngen är klippt här, säger de leende och tillägger:

– När det hände var det fullt fokus på att föda barn och man reflekterar inte över något annat. Det är konstigt hur man reagerar i en sådan situation. Att ta med en handduk kändes viktigt för att svepa in barnet i.

Bilen som Ronnie kört fram stod kvar med dörrarna öppna när de åkte i väg med ambulansen.

Ovanlig födsel

Allt gick bra och de har fått en pigg liten flicka.

– Det är inte många hemförlossningar per år men de brukar gå bra. Det brukar vara smidiga och enkla förlossningar som kvinnan klarar av själv med partnerns hjälp, säger Irma Korhonen, enhetschef förlossningen, Skas.

2004 föddes 2 222 barn på förlossningen i Skövde och under 2013 låg den siffran på 2 513. Under perioden 2004 och 2013 föddes mellan en till tretton barn hemma per år, eller 7,4 i snitt. 0 till fem har fötts i bilen och mellan en till tretton i ambulansen.

  • Anneli Malm