01 jun 2016 14:23

01 jun 2016 14:23

Locka till läslust under lovet

BIBLIOTEKET: Sommarboken

Sommarboken är ett nytt koncept på biblioteket. Ett sätt att öka läslusten.

Alla barn mellan åtta och 12 år kan komma till biblioteket i Karlsborg eller i Undenäs och anmäla sig. De får då en resväska som de kan fylla med spännande läsning under sommarlovet och det är först till kvarn som gäller.

Locka till läsning

– Vi kommer att vara ganska snälla då det gäller åldern. Det viktiga är att barnen blir intresserade och vill läsa en bok. Vår önskan är att barnen vill fylla sin resväska med böcker och vi kommer att hjälpa till så att de hittar böcker som de är intresserade av. Det viktiga är inte vad de läser utan att de läser, säger Åsa Thernell och Helena Johansson.

I resväskan ingår även pyssel, klistermärken, bokmärken och ett armband.

Fika och pyssel

Under sommarlovet anordnas träffar med bokfika, pyssel och tipspromenad.

– Vill man kan man prata om de böcker man läst och tipsa andra. Men det finns inga krav på någon redovisning utan tanken är att det här ska vara lustbetonat. Vi vill att man ska tycka att biblioteket är en trevlig plats att gå till.

En hemlig present

I Undenäs där det är många nyanlända barn kommer fokus att ligga på pyssel och fika under träffarna.

– Sen kommer jag att smyga in läsningen med exempelvis högläsning. Jag hoppas att varenda barnbok ska vara utlånad i sommar, säger Helena Johansson.

I slutet på augusti kommer de ha en avslutningsdag då de som varit med visar upp sin resväska och får en present.

– Det är än så länge en hemlig, inslagen present, berättar de.

Alla barn mellan åtta och 12 år kan komma till biblioteket i Karlsborg eller i Undenäs och anmäla sig. De får då en resväska som de kan fylla med spännande läsning under sommarlovet och det är först till kvarn som gäller.

Locka till läsning

– Vi kommer att vara ganska snälla då det gäller åldern. Det viktiga är att barnen blir intresserade och vill läsa en bok. Vår önskan är att barnen vill fylla sin resväska med böcker och vi kommer att hjälpa till så att de hittar böcker som de är intresserade av. Det viktiga är inte vad de läser utan att de läser, säger Åsa Thernell och Helena Johansson.

I resväskan ingår även pyssel, klistermärken, bokmärken och ett armband.

Fika och pyssel

Under sommarlovet anordnas träffar med bokfika, pyssel och tipspromenad.

– Vill man kan man prata om de böcker man läst och tipsa andra. Men det finns inga krav på någon redovisning utan tanken är att det här ska vara lustbetonat. Vi vill att man ska tycka att biblioteket är en trevlig plats att gå till.

En hemlig present

I Undenäs där det är många nyanlända barn kommer fokus att ligga på pyssel och fika under träffarna.

– Sen kommer jag att smyga in läsningen med exempelvis högläsning. Jag hoppas att varenda barnbok ska vara utlånad i sommar, säger Helena Johansson.

I slutet på augusti kommer de ha en avslutningsdag då de som varit med visar upp sin resväska och får en present.

– Det är än så länge en hemlig, inslagen present, berättar de.

  • Anneli Malm