06 jun 2016 20:48

06 jun 2016 20:48

Nationaldagen firades stort i Karlsborg

KARLSBORG

Karlsborgs fästningsområde invaderades av tusentals sommarklädda besökare som njöt i fulla drag av slösande solsken, fantastisk organisation och ett digert program.

I gammal god anda tog Jens Ramhöj tag i presentationen, välkomnade besökarna och berättade om programpunkterna. Dagen började med drillflickor och Falköpings musikkår. Kulturskolans elever visade vad de dög till och sedan sjöng Anna Gyllingberg, nybliven stipendiat och blivande operasångerska.

Takfasta, härliga Hemvärnets musikkår Skaraborg gladde åhörarna på det fullsatta fästningstorget och 6 juni-kören sjöng vackert under Anett Karlssons ledning. Lite plats gjordes på torget för de tre fallskärmshopparna som förvånar med att landa på precis rätt ställe med svenska flaggor flygande i fartvinden. Massor med applåder fick de.

Nya medborgare

Stipendier från Lions och Kultur- och fritid utdelades. Se separat artikel. Överste Dag Lidén höll talet om kärlekens föränderlighet, om kärleken till Sverige, om demokrati och engagemang. Hur historien upprepar sig, människor flyr för sina liv undan krig och om ett Sverige i förändring. Sedan sjöng den tusenhövdade publiken Du gamla, du fria, hurrade fyrfaldigt och orkestern tryckte på med trumvirvel och fanfar.

Kommunalrådet Peter Lindroth hälsade de nya svenska medborgarna välkomna. Fyra hade hörsammat inbjudan och fick presentpåse av Caroline Falkander, kommunens integrationssamordnare.

Nere vid Jägarbryggan fanns tävlingscentrum för det fyrtiotal entusiaster som anmält sig till Race for Heroes, 15 km kajak, 42 km cykling och 17 km löpning. Riktigt tuffa tag för både män och kvinnor. Förste kanotist in var fjolårets segrare Emil Dahlqvist och första tjejen Malin Hjalmarsson.

Hundsporten agility hade många både två- och fyrbenta åskådare. Hemvärnet berättade vad deras hundar kan stå till tjänst med.

– En kartläsare och ett hundekipage kan ersätta 40-talet personer i eftersök av personer, sa Mikael Åberg.

I gammal god anda tog Jens Ramhöj tag i presentationen, välkomnade besökarna och berättade om programpunkterna. Dagen började med drillflickor och Falköpings musikkår. Kulturskolans elever visade vad de dög till och sedan sjöng Anna Gyllingberg, nybliven stipendiat och blivande operasångerska.

Takfasta, härliga Hemvärnets musikkår Skaraborg gladde åhörarna på det fullsatta fästningstorget och 6 juni-kören sjöng vackert under Anett Karlssons ledning. Lite plats gjordes på torget för de tre fallskärmshopparna som förvånar med att landa på precis rätt ställe med svenska flaggor flygande i fartvinden. Massor med applåder fick de.

Nya medborgare

Stipendier från Lions och Kultur- och fritid utdelades. Se separat artikel. Överste Dag Lidén höll talet om kärlekens föränderlighet, om kärleken till Sverige, om demokrati och engagemang. Hur historien upprepar sig, människor flyr för sina liv undan krig och om ett Sverige i förändring. Sedan sjöng den tusenhövdade publiken Du gamla, du fria, hurrade fyrfaldigt och orkestern tryckte på med trumvirvel och fanfar.

Kommunalrådet Peter Lindroth hälsade de nya svenska medborgarna välkomna. Fyra hade hörsammat inbjudan och fick presentpåse av Caroline Falkander, kommunens integrationssamordnare.

Nere vid Jägarbryggan fanns tävlingscentrum för det fyrtiotal entusiaster som anmält sig till Race for Heroes, 15 km kajak, 42 km cykling och 17 km löpning. Riktigt tuffa tag för både män och kvinnor. Förste kanotist in var fjolårets segrare Emil Dahlqvist och första tjejen Malin Hjalmarsson.

Hundsporten agility hade många både två- och fyrbenta åskådare. Hemvärnet berättade vad deras hundar kan stå till tjänst med.

– En kartläsare och ett hundekipage kan ersätta 40-talet personer i eftersök av personer, sa Mikael Åberg.

  • Erika Fredholm