22 jun 2016 06:00

22 jun 2016 06:00

Nyfikna djur bland ängsblommorna

KARLSBORG: Ljuvlig försommarblomning

Naturskyddsföreningen i Karlsborg, i samarbete med Västkuststiftelsen, bjöd in till guidade blomstervandringar i slåtterängarna i Bölets naturreservat.

Ett femtiotal intresserade hade hörsammat inbjudan och kom för att njuta av försommarprakten i vårt lokala naturreservat Bölets ängar. Ordförande Kerstin Sanell hälsade välkommen och därefter tog Peter Ericsson från Länsstyrelsen till orda.

Rovdjurssäkert

Västkuststiftelsen förvaltar många naturreservat i västra delen av vårt land. Länsstyrelserna i respektive län har hand om skötseln av reservaten. Peter Ericsson berättade att man i år fått tio miljoner extra för naturvårdsskötsel. Man har satt upp rovdjurssäkra elstaket runt ängarna.

– Betesdjur är en förutsättning för att hålla ängarna öppna och för att djurägare ska finna det attraktivt att ta djuren för bete i Bölet är det viktigt att djuren är så säkra som möjligt, säger Peter.

Orkidéer i mängd

Just nu i försommartid är ängarna i sin fagraste blom. Mängder av orkidéer sticker upp sina huvuden bland ängsblommorna i gröngräset, brudsporre, nattviol och jungfru Marie nycklar. Guckuskon som blommat rikligt, fäller nu sina frön, som genast måste fästa vid särskilda svampmycelier för att kunna gro. Därför växer orkidéer bara på vissa platser.

Ett femtiotal intresserade hade hörsammat inbjudan och kom för att njuta av försommarprakten i vårt lokala naturreservat Bölets ängar. Ordförande Kerstin Sanell hälsade välkommen och därefter tog Peter Ericsson från Länsstyrelsen till orda.

Rovdjurssäkert

Västkuststiftelsen förvaltar många naturreservat i västra delen av vårt land. Länsstyrelserna i respektive län har hand om skötseln av reservaten. Peter Ericsson berättade att man i år fått tio miljoner extra för naturvårdsskötsel. Man har satt upp rovdjurssäkra elstaket runt ängarna.

– Betesdjur är en förutsättning för att hålla ängarna öppna och för att djurägare ska finna det attraktivt att ta djuren för bete i Bölet är det viktigt att djuren är så säkra som möjligt, säger Peter.

Orkidéer i mängd

Just nu i försommartid är ängarna i sin fagraste blom. Mängder av orkidéer sticker upp sina huvuden bland ängsblommorna i gröngräset, brudsporre, nattviol och jungfru Marie nycklar. Guckuskon som blommat rikligt, fäller nu sina frön, som genast måste fästa vid särskilda svampmycelier för att kunna gro. Därför växer orkidéer bara på vissa platser.

  • Erika Fredholm