06 jul 2016 06:00

06 jul 2016 06:00

Nymans nya spår i verksamheten

NÄRINGSLIV: Startar bed and breakfast

För 15 år sedan öppnade Carina och Mats Nyman café och bageri på Strandvägen.
Allt efter som åren gått har de känt behov av förändringar i verksamheten och det senaste är bed and breakfast.

Mats, som är keramiker och konstnär, och hustrun, tillika bagaren och konditorn Carina, kände för några år sedan att det var dags för lite nytänk. Nu hade de ägnat sig åt samma koncept sedan starten 2001.

– Vi tog en långpromenad runt Vanäs udde och diskuterade framtiden. Uthyrningsrum var en av idéerna som dök upp. Utrymmen fanns.

De gjorde slag i saken och förutom ny verkstad blev det tre uthyrningsrum i ett av uthusen.

– Det visade sig vara en bra satsning och vi hade cirka 75 procents beläggning under fjolåret, säger Mats.

Ytterligare rum

Det ena gav så det andra och om någon vecka är det dags för invigning av ytterligare tre uthyrningsrum. Denna gång är det övervåningen i cafédelen, som fått ge vika. Tre härligt ombonade rum med rustik inredning är i det närmaste klara att ta i besittning. Det ena rummet har dessutom tillgång till eget litet kök.

Den konst som pryder både uthyrningsrum och cafélokal är präglad av recycling, återanvändning. Detta är Mats gebit. Av gammalt material – eller skrot om man man så vill – skapar han ny konst. Från att ha ägnat sig nästan uteslutande år keramik har han hittat nya vägar. Måleri, foto, glas, metall – allt vad som tänkas kan, var för sig eller tillsammans, blir till konstverk i form av änglar, fåglar, fjärilar ...

Nyanställd bagare

Och Carina, ja, hon håller fortfarande på i sitt bageri. En del nyheter har inträffat där också, hon är inte ensam bagare längre. En av Karlsborgs nyanlända från Syrien har fått anställning.

– Ja, det är jätteroligt att det går framåt. Att vi sedan har vår verksamhet i en sådan fantastisk miljö, som vi har, är ju en extra bonus.

Makarna Nyman hyser gott hopp om framtiden.

Mats, som är keramiker och konstnär, och hustrun, tillika bagaren och konditorn Carina, kände för några år sedan att det var dags för lite nytänk. Nu hade de ägnat sig åt samma koncept sedan starten 2001.

– Vi tog en långpromenad runt Vanäs udde och diskuterade framtiden. Uthyrningsrum var en av idéerna som dök upp. Utrymmen fanns.

De gjorde slag i saken och förutom ny verkstad blev det tre uthyrningsrum i ett av uthusen.

– Det visade sig vara en bra satsning och vi hade cirka 75 procents beläggning under fjolåret, säger Mats.

Ytterligare rum

Det ena gav så det andra och om någon vecka är det dags för invigning av ytterligare tre uthyrningsrum. Denna gång är det övervåningen i cafédelen, som fått ge vika. Tre härligt ombonade rum med rustik inredning är i det närmaste klara att ta i besittning. Det ena rummet har dessutom tillgång till eget litet kök.

Den konst som pryder både uthyrningsrum och cafélokal är präglad av recycling, återanvändning. Detta är Mats gebit. Av gammalt material – eller skrot om man man så vill – skapar han ny konst. Från att ha ägnat sig nästan uteslutande år keramik har han hittat nya vägar. Måleri, foto, glas, metall – allt vad som tänkas kan, var för sig eller tillsammans, blir till konstverk i form av änglar, fåglar, fjärilar ...

Nyanställd bagare

Och Carina, ja, hon håller fortfarande på i sitt bageri. En del nyheter har inträffat där också, hon är inte ensam bagare längre. En av Karlsborgs nyanlända från Syrien har fått anställning.

– Ja, det är jätteroligt att det går framåt. Att vi sedan har vår verksamhet i en sådan fantastisk miljö, som vi har, är ju en extra bonus.

Makarna Nyman hyser gott hopp om framtiden.

  • Inger Andersson-Hultin