12 jul 2016 06:00

12 jul 2016 06:00

Möt allsångsledaren Marie Arthurén

KARLSBORG: Allsång fredag

Det är nu sjunde sommaren som Karlsborg fått ha Marie som allsångsledare. Tycket mellan Marie och publiken lyser igenom alla kvällarna. Det är lättsamt och roligt.

Nu har Marie blivit tillfrågad om hon vill dela ut priset för bästa sångare vid dansbandsveckan i Malung.

– Det är så fantastiskt kul. Stå där och sprätta kuvert, ungefär som på Oscarsgalan, berättar hon.

Marie Arthurén är född och uppvuxen i Borås. Sedan 27 år bor hon på en lantgård i Grovare mellan Borås och Ulricehamn med familjen och ett antal får.På gården finns butik och café öppet lördag och söndag. Då är Marie där och säljer ekoprodukter från gården, serverar kaffe och pratar med gästerna.

– Sång o musik har alltid funnits i mitt liv. Min pappa var musiker och mamma var sångerska, förklarar Marie, som började sin professionella sångkarriär på allvar 1990, vid 30-års ålder. Hon var sångerska i Drifters, ett av de populära dansbanden på 90-talet, fortfarande populärt.

– Jag höll på i nära sex år, fortsätter Marie och under den tiden hände det otroligt mycket. Vi hade sju melodier på svensktoppen.

– Vi fick mycket spelningar. Det var många dansgalor då. Tiden med Drifters var en fantastisk tid och betydde turnéer i Sverige och Norden, skivinspelningar, mycket tv, bingolotto, radioprogram som I afton dans. Hemma hos reportage, där jag fotograferades i vackra kläder och hattar. Det var jättekul!

1995 valde Marie att hoppa av. Det är ganska slitsamt att stå på scenen i 3,5 timmar, upp- och ner packning tar två timmar vardera och så resandet. Det är många mil mellan platserna. Men hon lärde sig mycket om människor, om jobbet och framförallt om sig själv.

Marie började sedan sjunga lättare jazzmusik ihop med erfarna jazzmusiker och lärde sig ännu mer. Idag sjunger hon gärna den föreställning hon ställt samman om Edit Piaff där hon finstämt tolkar Piaffs sånger. Hon har också ett liknande program med sånger av Ted Gärdestad.

– Jag är oerhört lyckigt lottad som kan välja vilken typ av musik jag vill sjunga. I Grovare har jag också musikkryss en gång i veckan på sommaren och loppis en annan dag.

Det var tur att Marie efter viss tvekan tackade ja till att leda allsång i Ulricehamn 2010, annars hade vi kanske inte fått lära känna detta sprudlande glada energiknippe här i Karlsborg.

Nu har Marie blivit tillfrågad om hon vill dela ut priset för bästa sångare vid dansbandsveckan i Malung.

– Det är så fantastiskt kul. Stå där och sprätta kuvert, ungefär som på Oscarsgalan, berättar hon.

Marie Arthurén är född och uppvuxen i Borås. Sedan 27 år bor hon på en lantgård i Grovare mellan Borås och Ulricehamn med familjen och ett antal får.På gården finns butik och café öppet lördag och söndag. Då är Marie där och säljer ekoprodukter från gården, serverar kaffe och pratar med gästerna.

– Sång o musik har alltid funnits i mitt liv. Min pappa var musiker och mamma var sångerska, förklarar Marie, som började sin professionella sångkarriär på allvar 1990, vid 30-års ålder. Hon var sångerska i Drifters, ett av de populära dansbanden på 90-talet, fortfarande populärt.

– Jag höll på i nära sex år, fortsätter Marie och under den tiden hände det otroligt mycket. Vi hade sju melodier på svensktoppen.

– Vi fick mycket spelningar. Det var många dansgalor då. Tiden med Drifters var en fantastisk tid och betydde turnéer i Sverige och Norden, skivinspelningar, mycket tv, bingolotto, radioprogram som I afton dans. Hemma hos reportage, där jag fotograferades i vackra kläder och hattar. Det var jättekul!

1995 valde Marie att hoppa av. Det är ganska slitsamt att stå på scenen i 3,5 timmar, upp- och ner packning tar två timmar vardera och så resandet. Det är många mil mellan platserna. Men hon lärde sig mycket om människor, om jobbet och framförallt om sig själv.

Marie började sedan sjunga lättare jazzmusik ihop med erfarna jazzmusiker och lärde sig ännu mer. Idag sjunger hon gärna den föreställning hon ställt samman om Edit Piaff där hon finstämt tolkar Piaffs sånger. Hon har också ett liknande program med sånger av Ted Gärdestad.

– Jag är oerhört lyckigt lottad som kan välja vilken typ av musik jag vill sjunga. I Grovare har jag också musikkryss en gång i veckan på sommaren och loppis en annan dag.

Det var tur att Marie efter viss tvekan tackade ja till att leda allsång i Ulricehamn 2010, annars hade vi kanske inte fått lära känna detta sprudlande glada energiknippe här i Karlsborg.

  • Erika Fredholm