12 jul 2016 11:59

12 jul 2016 11:59

Seglarskola blåste i gång

KARLSBORG: Unga och vuxna får prova på och lära sig mer om segling

Turkosgröna seglar skådas denna vecka vid hamnen i Karlsborg. I katamaranerna får ungdomar från Skaraborg utbildning i den nystartade seglarskolan.

Nora Staatfjord och Svea Juliusson har förvisso seglat innan de träffades första dagen av seglarskolan i Karlsborg. Tidigare har det dock endast blivit den mindre varianten av segelbåtar, optimistjolle, för dem. Minst sagt orädda och fulla av energi vågade de unga tjejerna sig ut till havs först av alla deltaganden.

– Först hade vi en kort instruktion på tio minuter och sen släppte vi ut en i taget tills alla var ute. Då får de känna på hur saker och ting fungerar i verkligheten, säger tränaren och instruktören Tomas Andersson.

Instruktören är alltid med sina elever ute på Bottensjön för att ge råd och lära dem saker i den rätta miljön.

– Man får först prova på känslan och sen bygger man på med teori, säger Petter Axelsson utbildningsansvarig.

Seglarskola för alla

Han är mycket nöjd med uppstarten av seglarskolan i Carlsborgs Segelsällskaps regi. Under veckorna 28, 29, 30 kommer det att ges kurser för alla åldrar. Efter den pågående kursen för ungdomar mellan 11 och 14 år kommer i helgen vuxna få testa på segling men då på större båtar. För barn mellan nio och tolv år finns det optimistjolle att testa på nästa vecka.

– Vi har redan fått in många anmälningar men det får plats några fler, säger Petter Axelsson.

Mer fart

– De här ungdomarna är lite äldre än de minsta nybörjarna och för att göra det hela lite roligare och få lite mer fart har vi köpt in nya katamaraner, säger Petter Axelsson.

De nya båtarna är näst intill omöjliga att välta och bjuder enligt Nora Staatfjord och hennes segelkompanjon Svea Juliusson på en fartfylld och kul tur. De två vågade sig även ut i den hårda vinden tillsammans med Tomas Andersson. Väl tillbaka var de genomblöta men ändå glada.

– Jag var lite chockad över farten, säger Nora Staafjord.

Seglingen avbröts en stund och det blev ett teoripass i stället. Segelkompanjonernas tips till den som är tveksamma till att segla: Var inte rädd för vatten, ta det lugnt och stressa inte.

– Och så ska du inte trassla in dig, säger Svea Juliusson.

Utbildningsansvarige Petter Axelsson ler när han hör kommentaren.

– Har man väl kommit ut i en båt överbygger man rädslan, säger han.

Nora Staatfjord och Svea Juliusson har förvisso seglat innan de träffades första dagen av seglarskolan i Karlsborg. Tidigare har det dock endast blivit den mindre varianten av segelbåtar, optimistjolle, för dem. Minst sagt orädda och fulla av energi vågade de unga tjejerna sig ut till havs först av alla deltaganden.

– Först hade vi en kort instruktion på tio minuter och sen släppte vi ut en i taget tills alla var ute. Då får de känna på hur saker och ting fungerar i verkligheten, säger tränaren och instruktören Tomas Andersson.

Instruktören är alltid med sina elever ute på Bottensjön för att ge råd och lära dem saker i den rätta miljön.

– Man får först prova på känslan och sen bygger man på med teori, säger Petter Axelsson utbildningsansvarig.

Seglarskola för alla

Han är mycket nöjd med uppstarten av seglarskolan i Carlsborgs Segelsällskaps regi. Under veckorna 28, 29, 30 kommer det att ges kurser för alla åldrar. Efter den pågående kursen för ungdomar mellan 11 och 14 år kommer i helgen vuxna få testa på segling men då på större båtar. För barn mellan nio och tolv år finns det optimistjolle att testa på nästa vecka.

– Vi har redan fått in många anmälningar men det får plats några fler, säger Petter Axelsson.

Mer fart

– De här ungdomarna är lite äldre än de minsta nybörjarna och för att göra det hela lite roligare och få lite mer fart har vi köpt in nya katamaraner, säger Petter Axelsson.

De nya båtarna är näst intill omöjliga att välta och bjuder enligt Nora Staatfjord och hennes segelkompanjon Svea Juliusson på en fartfylld och kul tur. De två vågade sig även ut i den hårda vinden tillsammans med Tomas Andersson. Väl tillbaka var de genomblöta men ändå glada.

– Jag var lite chockad över farten, säger Nora Staafjord.

Seglingen avbröts en stund och det blev ett teoripass i stället. Segelkompanjonernas tips till den som är tveksamma till att segla: Var inte rädd för vatten, ta det lugnt och stressa inte.

– Och så ska du inte trassla in dig, säger Svea Juliusson.

Utbildningsansvarige Petter Axelsson ler när han hör kommentaren.

– Har man väl kommit ut i en båt överbygger man rädslan, säger han.

  • Birthe Wetter