22 jul 2016 06:00

22 jul 2016 06:00

En musikalisk båtresa

RIKSSPELMÄN: Skivsläpp

Fylld med förväntansfulla passagerare lade M/S Sandön ut från kaj i strålande sol. Riksspelmännen Jenny Gustafsson och Hans Kennemark släppte sin nya skiva.

Tilldragelsen lockade musiker, folkdansare och andra som gillar traditionell musik när den är som bäst. När kanalbron passerats och de två fiolspelarna stämt sina instrument ljöd tonerna ut över Karlsborgsviken. Åhörarna hade samlats på övre däck och i golvet kändes det taktfasta stampandet av fötter.

– Tack för att ni har kommit för att fira det här skivsläppet med oss, välkomnade Hans. Vi är så glada att allt arbete resulterade i en skiva till slut. Skivans titel, Månsing, är ett språk som knallarna använde sinsemellan.

Det blev bokstavligen en musikalisk färd genom Västergötland. Hälften av gästerna hade med egna instrument och det spelades i alla hörn ombord. Mitt i konserten tyckte Jenny det var dags för en överraskning.

– Nu är det väl dags för skivsläppet, sa Jenny plötsligt, tog en CD och singlade ut den över relingen. Under applåder syntes Månsing flyta iväg i båtens kölvatten.

Hans Kennemark är född i Sandhem och är en av landets främsta folkmusiker. Han har turnerat internationellt med grupper sedan början av 80-talet och är riksspelman på västgötalåtar sedan 1985. Jenny Gustafsson är född utanför Borås men bor numera i Göteborg. Efter studier på musikkonservatoriet i Trondheim har hon varit verksam som musiker och pedagog. Hon är sedan 2011 riksspelman på västgötalåtar.

Tilldragelsen lockade musiker, folkdansare och andra som gillar traditionell musik när den är som bäst. När kanalbron passerats och de två fiolspelarna stämt sina instrument ljöd tonerna ut över Karlsborgsviken. Åhörarna hade samlats på övre däck och i golvet kändes det taktfasta stampandet av fötter.

– Tack för att ni har kommit för att fira det här skivsläppet med oss, välkomnade Hans. Vi är så glada att allt arbete resulterade i en skiva till slut. Skivans titel, Månsing, är ett språk som knallarna använde sinsemellan.

Det blev bokstavligen en musikalisk färd genom Västergötland. Hälften av gästerna hade med egna instrument och det spelades i alla hörn ombord. Mitt i konserten tyckte Jenny det var dags för en överraskning.

– Nu är det väl dags för skivsläppet, sa Jenny plötsligt, tog en CD och singlade ut den över relingen. Under applåder syntes Månsing flyta iväg i båtens kölvatten.

Hans Kennemark är född i Sandhem och är en av landets främsta folkmusiker. Han har turnerat internationellt med grupper sedan början av 80-talet och är riksspelman på västgötalåtar sedan 1985. Jenny Gustafsson är född utanför Borås men bor numera i Göteborg. Efter studier på musikkonservatoriet i Trondheim har hon varit verksam som musiker och pedagog. Hon är sedan 2011 riksspelman på västgötalåtar.

  • Erika Fredholm