27 jul 2016 06:00

27 jul 2016 19:07

"En nyttig erfarenhet"

UTBYTESSTUDENT: Ett år i USA

Med många nya erfarenheter i bagaget och adressboken fylld med nya vänner är My hemma igen efter ett år i USA.

– Det har varit helt fantastiskt och jättekul. Det bästa är att jag har träffat många nya kompisar över hela världen men det har gått fort, tycker My Irenheim Jarlhed efter ett år som utbytesstudent.

Basket och bal

Hon bodde i Gig Harbor, en timmes bilresa från Seattle där hon har studerat på High School. Amerikansk historia och engelska var obligatoriskt, i övrigt har hon valt de kurser hon själv ville läsa.

– Det här året har inte räknats så jag har inte varit så stressad över skolan och det har varit skönt.

My har spelat basket i skolans basketlag, firat Thanksgiving, tagit examen och gått på skolbal bland mycket annat. Hon har även rest runt en del, bland annat till Kalifornien där hon besökte Disneyland och Hollywood och hon har varit på Hawaii där hon surfade.

Väl omhändertagen

En språkresa till England mellan årskurs sju och åtta gav mersmak.

– Jag visste inte vad jag skulle välja för program på gymnasiet och tänkte att jag kanske kan åka iväg ett år. Det kändes bäst att åka mellan nian och gymnasiet och inte behöva dela upp gymnasiet, säger hon.

Sagt och gjort, hon sökte till Rotarys ungdomsutbyte där hon har känt sig väl omhändertagen och haft stöttning och hjälp vid behov.

– Rotary kändes bra, det är billigast och där får man mest ut av programmet. Man byter värdfamilj under tiden och känns det inte bra hos en familj vet man att man ska byta om tre månader. Jag hade också tre kontaktpersoner via Rotary som har till uppgift att prata med mig och varje fredag träffades alla utbytesstudenter i distriktet och pratade om veckan.

Ivy från Taiwan

Ett krav att få åka som utbytesstudent är att hennes familj kan ta emot en annan utbytesstudent under tiden. Ivy Tsai från Taiwan har bott hos familjen Irenheim Jarlhed.

– Det har varit underbart här men nu längtar jag hem till familjen. Det här året har varit som semester och jag är laddad för att börja läsa på universitetet, säger Ivy som nu pratar mycket bra svenska.

My tycker att ungdomar som har möjlighet att åka som utbytesstudent ska passa på.

– Det är en nyttig erfarenhet och ett år är inte så långt men man upplever väldigt mycket. Jag kommer att ta studenten ett år senare än mina kompisar men det är det värt, tycker My Irenheim Jarlhed som ska börja teknikprogrammet på Västerhöjd till hösten.

– Det har varit helt fantastiskt och jättekul. Det bästa är att jag har träffat många nya kompisar över hela världen men det har gått fort, tycker My Irenheim Jarlhed efter ett år som utbytesstudent.

Basket och bal

Hon bodde i Gig Harbor, en timmes bilresa från Seattle där hon har studerat på High School. Amerikansk historia och engelska var obligatoriskt, i övrigt har hon valt de kurser hon själv ville läsa.

– Det här året har inte räknats så jag har inte varit så stressad över skolan och det har varit skönt.

My har spelat basket i skolans basketlag, firat Thanksgiving, tagit examen och gått på skolbal bland mycket annat. Hon har även rest runt en del, bland annat till Kalifornien där hon besökte Disneyland och Hollywood och hon har varit på Hawaii där hon surfade.

Väl omhändertagen

En språkresa till England mellan årskurs sju och åtta gav mersmak.

– Jag visste inte vad jag skulle välja för program på gymnasiet och tänkte att jag kanske kan åka iväg ett år. Det kändes bäst att åka mellan nian och gymnasiet och inte behöva dela upp gymnasiet, säger hon.

Sagt och gjort, hon sökte till Rotarys ungdomsutbyte där hon har känt sig väl omhändertagen och haft stöttning och hjälp vid behov.

– Rotary kändes bra, det är billigast och där får man mest ut av programmet. Man byter värdfamilj under tiden och känns det inte bra hos en familj vet man att man ska byta om tre månader. Jag hade också tre kontaktpersoner via Rotary som har till uppgift att prata med mig och varje fredag träffades alla utbytesstudenter i distriktet och pratade om veckan.

Ivy från Taiwan

Ett krav att få åka som utbytesstudent är att hennes familj kan ta emot en annan utbytesstudent under tiden. Ivy Tsai från Taiwan har bott hos familjen Irenheim Jarlhed.

– Det har varit underbart här men nu längtar jag hem till familjen. Det här året har varit som semester och jag är laddad för att börja läsa på universitetet, säger Ivy som nu pratar mycket bra svenska.

My tycker att ungdomar som har möjlighet att åka som utbytesstudent ska passa på.

– Det är en nyttig erfarenhet och ett år är inte så långt men man upplever väldigt mycket. Jag kommer att ta studenten ett år senare än mina kompisar men det är det värt, tycker My Irenheim Jarlhed som ska börja teknikprogrammet på Västerhöjd till hösten.

  • Anneli Malm