02 aug 2016 06:00

03 aug 2016 09:31

3D-träning är det nyaste

NORRA SKOGEN: Träning för alla

Ett 30-tal personer i alla åldrar och med olika förutsättningar samlades på fotbollsplanen i Norra skogen för att prova på 3D-funktion.

Carolina Evensen och Mia Frizell, instruktörer i 3D-träning, bjöd på en introduktion till den nya träningstekniken som går ut på att göra rörelser som kroppen är gjord för. Men det har vi ju alltid gjort, tänkte några gamla gymnaster, men nu var det lite annorlunda.

Den lata kroppen

– Vi arbetar ofta med att träna bort träningsskador. Idrottare får skador, säger Mia Frizell. Men träningen passar alla. Man ska jobba utifrån sin egen kropps begränsningar och möjligheter.

Alla ska göra utfall, men vid problem med knän eller ett knä, så börjar man mycket försiktigt med korta utfall och små knäböjningar. Träningen bygger på att man ska känna sig trygg.

I träningen ingår en matta med nummer. Den är ett viktigt hjälpmedel för att kunna konstatera att man gör övningar lika mycket åt höger som åt vänster. Vi är ju i regel lite sneda och behöver träna dåliga sidan, men kroppen är lat. Man väljer själv tempo, arbetar med vikter eller utan.

Goda träningsresultat

3D-träning går ut på att integrera musklerna som används i en rörelse istället för att koncentrera sig på enskilda muskelgrupper. Man använder sig av kroppens naturliga rörelsemönster, framåt/bakåt, i sidled och rotationer i samma övning.

Carolina arbetar som 3D-tränare på gym i Askersund och med rehab, medan Mia jobbar i Borås och Varberg. De berättar båda om fantastiska resultat efter operationer eller skador. Mias äldsta deltagare är 92 år.

Till hösten kommer Carolina att köra 3D-träning i Karlsborg om hon får ihop en grupp om minst tio personer.

Carolina Evensen och Mia Frizell, instruktörer i 3D-träning, bjöd på en introduktion till den nya träningstekniken som går ut på att göra rörelser som kroppen är gjord för. Men det har vi ju alltid gjort, tänkte några gamla gymnaster, men nu var det lite annorlunda.

Den lata kroppen

– Vi arbetar ofta med att träna bort träningsskador. Idrottare får skador, säger Mia Frizell. Men träningen passar alla. Man ska jobba utifrån sin egen kropps begränsningar och möjligheter.

Alla ska göra utfall, men vid problem med knän eller ett knä, så börjar man mycket försiktigt med korta utfall och små knäböjningar. Träningen bygger på att man ska känna sig trygg.

I träningen ingår en matta med nummer. Den är ett viktigt hjälpmedel för att kunna konstatera att man gör övningar lika mycket åt höger som åt vänster. Vi är ju i regel lite sneda och behöver träna dåliga sidan, men kroppen är lat. Man väljer själv tempo, arbetar med vikter eller utan.

Goda träningsresultat

3D-träning går ut på att integrera musklerna som används i en rörelse istället för att koncentrera sig på enskilda muskelgrupper. Man använder sig av kroppens naturliga rörelsemönster, framåt/bakåt, i sidled och rotationer i samma övning.

Carolina arbetar som 3D-tränare på gym i Askersund och med rehab, medan Mia jobbar i Borås och Varberg. De berättar båda om fantastiska resultat efter operationer eller skador. Mias äldsta deltagare är 92 år.

Till hösten kommer Carolina att köra 3D-träning i Karlsborg om hon får ihop en grupp om minst tio personer.

  • Erika Fredholm