26 aug 2016 14:45

26 aug 2016 14:45

Leaderprojekt med Granvik i centrum

LEADER: Nytt projekt

I slutet av 1970-talet inledde Granvikscirkeln sitt arbete, vilket bland annat resulterade i ett museum med bruksföremål. Åren har gått, så mycket har inte tillförts och det började bli dags för något nytt.

Av de som var med i Granvikscirkeln är de flesta i dag borta. Två skrifter om bygden och museet är visserligen bevarade, men för övrigt har det mesta gått i stå. För tio år sedan bildades Granviks byalag och tog på så sätt över delar av cirkelns roll. Kjell Persson är en av medlemmarna.

– Det har inte hänt så mycket med museet, vi har städat och det hålls öppet, men för övrigt ingenting. Vid årsmötet bestämde vi oss för att nu måste vi göra nå´t!

Rivstartade arbetet

Det var på så sätt som Leader och EU:s landsbygdsprogram kom på tal. Nu visade det sig dock att det inte gick att söka pengar för enbart museet, fler kriterier var tvungna att uppfyllas i kategorin besöksmålsutveckling.

Byalaget gjorde en rivstart! Museet i Hajstorp blev en förebild. En ansökan inlämnades till Leaders kansli, som gjorde tummen upp och redan denna sommar har det hänt mycket i Granvik. Det har anordnats till exempel trollingtur på Vättern, guldvaskning, fiske i Kroksjön, en ställplats för husbilar och tävlingen Tiveden trial, som lockade hela 167 deltagare.

Leader informerade

Kjell tillsammans med Anita Grudemark, också från Granvik, var under veckan med vid möte i Karlsborg då representanter för Leaderkansliet i Skara var på plats samt representanter för lokala näringslivet. Kjell berättade om Granviksprojektet, som beviljats 340 000 kronor och Lovisa J. Hollsten och Emma Häggberg från Leader Nordvästra Skaraborg informerade om vilka möjligheter som finns att söka stöd. Leaders styrelse prioriterar projekt medan Jordbruksverket är formell beslutsfattare.

Av de som var med i Granvikscirkeln är de flesta i dag borta. Två skrifter om bygden och museet är visserligen bevarade, men för övrigt har det mesta gått i stå. För tio år sedan bildades Granviks byalag och tog på så sätt över delar av cirkelns roll. Kjell Persson är en av medlemmarna.

– Det har inte hänt så mycket med museet, vi har städat och det hålls öppet, men för övrigt ingenting. Vid årsmötet bestämde vi oss för att nu måste vi göra nå´t!

Rivstartade arbetet

Det var på så sätt som Leader och EU:s landsbygdsprogram kom på tal. Nu visade det sig dock att det inte gick att söka pengar för enbart museet, fler kriterier var tvungna att uppfyllas i kategorin besöksmålsutveckling.

Byalaget gjorde en rivstart! Museet i Hajstorp blev en förebild. En ansökan inlämnades till Leaders kansli, som gjorde tummen upp och redan denna sommar har det hänt mycket i Granvik. Det har anordnats till exempel trollingtur på Vättern, guldvaskning, fiske i Kroksjön, en ställplats för husbilar och tävlingen Tiveden trial, som lockade hela 167 deltagare.

Leader informerade

Kjell tillsammans med Anita Grudemark, också från Granvik, var under veckan med vid möte i Karlsborg då representanter för Leaderkansliet i Skara var på plats samt representanter för lokala näringslivet. Kjell berättade om Granviksprojektet, som beviljats 340 000 kronor och Lovisa J. Hollsten och Emma Häggberg från Leader Nordvästra Skaraborg informerade om vilka möjligheter som finns att söka stöd. Leaders styrelse prioriterar projekt medan Jordbruksverket är formell beslutsfattare.

  • Inger Andersson Hultin