27 aug 2016 06:00

27 aug 2016 06:00

Kreativt läger på bruket

FORSVIK: Slöjdläger

Kreativiteten flödar på Forsviks Bruk där det för första gången arrangeras ett slöjdläger.

– Bruket är en fantastisk plats att vara på. En tanke är att lägret ska vara långt från städer och lite svårt att ta sig till för då blir upplevelsen större när man väl är här, säger projektledaren Hedvig Flärdh som tillsammans med Elin Thomasson och Sara Degerfält håller i lägret. Hedvig och Elin helt ideellt.

Tema och plats

55 från Malmö i söder till Umeå i norr deltar i slöjdlägret där de under fyra dagar får lära sig grunderna i ett hantverk. De har fått välja en av de sex verkstäderna som är myllerbroderi, återbrukssömnad, snickeri, återbruksmosaik, smide och bronsgjutning.

– Vi jobbar både med tema och med platsen. Vi har temat hållbarhet och resursanvändning sen anpassar vi oss till det stället vi är på. Bronsgjutning och smide har vi för att vi är här på Forsviks Bruk och här levandegör vi en kulturplats som varit brukshantverks miljö under så lång tid.

”Hård slöjd”

Det är fjärde gången som de arrangerar slöjdlägret och målgruppen är unga vuxna mellan 18 och 35 år som träffar andra i sin egen ålder med det gemensamma intresset för hantverk och platserna till lägret gick fort åt.

Elin Berlin från Lysekil lärde sig grunderna i smide.

– Det är jättekul men svårare än jag tänkt mig. Jag håller mest på med textilhantverk och tycker att det är kul att testa hård slöjd, säger hon.

I gjuteriet får deltagarna lära sig att gjuta i brons och att göra egna gjutmodeller. I snickeriverkstaden slöjdas skåp.

– De får varsin trädbit och utifrån den tillverka så mycket skåp som de kan, berättar kursledaren Tor Anjar.

Inom mosaik, sömnad och broderi är det återbruk som gäller, att tänka om och skapa nytt.

KulturUngdom, Västarvet, Studieförbundet Bilda, Karlsborgs kommun och Slöjd i Örebro är med och bidrar till lägret.

– Bruket är en fantastisk plats att vara på. En tanke är att lägret ska vara långt från städer och lite svårt att ta sig till för då blir upplevelsen större när man väl är här, säger projektledaren Hedvig Flärdh som tillsammans med Elin Thomasson och Sara Degerfält håller i lägret. Hedvig och Elin helt ideellt.

Tema och plats

55 från Malmö i söder till Umeå i norr deltar i slöjdlägret där de under fyra dagar får lära sig grunderna i ett hantverk. De har fått välja en av de sex verkstäderna som är myllerbroderi, återbrukssömnad, snickeri, återbruksmosaik, smide och bronsgjutning.

– Vi jobbar både med tema och med platsen. Vi har temat hållbarhet och resursanvändning sen anpassar vi oss till det stället vi är på. Bronsgjutning och smide har vi för att vi är här på Forsviks Bruk och här levandegör vi en kulturplats som varit brukshantverks miljö under så lång tid.

”Hård slöjd”

Det är fjärde gången som de arrangerar slöjdlägret och målgruppen är unga vuxna mellan 18 och 35 år som träffar andra i sin egen ålder med det gemensamma intresset för hantverk och platserna till lägret gick fort åt.

Elin Berlin från Lysekil lärde sig grunderna i smide.

– Det är jättekul men svårare än jag tänkt mig. Jag håller mest på med textilhantverk och tycker att det är kul att testa hård slöjd, säger hon.

I gjuteriet får deltagarna lära sig att gjuta i brons och att göra egna gjutmodeller. I snickeriverkstaden slöjdas skåp.

– De får varsin trädbit och utifrån den tillverka så mycket skåp som de kan, berättar kursledaren Tor Anjar.

Inom mosaik, sömnad och broderi är det återbruk som gäller, att tänka om och skapa nytt.

KulturUngdom, Västarvet, Studieförbundet Bilda, Karlsborgs kommun och Slöjd i Örebro är med och bidrar till lägret.

  • Anneli Malm