29 aug 2016 17:08

29 aug 2016 17:08

Flera räddningsinsatser under samma dag

SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPET

Lördagen var en hektisk dag för Sjöräddningssällskapet i Karlsborg. Redan vid sextiden på morgonen kom det första larmet.

– Jag blev uppringd av en man som ser två män på Ottraholmen med en sjunken båt. Jag ber att han ska ringa 112 och larma. Jag ringer ihop besättning och vi drog dit. Men när jag ringer och kollar har ingen larmat, säger Per-Eric Sandelin från Sjöräddningssällskapet i Karlsborg.

Sjöräddningssällskapet åker dit och med hjälp av deras rescuerunner hämtar de in de två kräftfiskarna till deras båt. Männen hade då tillbringat natten på en klippholme mellan Sörhamn och Boviken. Deras motor hade hamnat på botten och under natten hade båten slagits sönder. De hade även glömt mobiltelefonen i bilen och kunde inte larma själva.

– De var välklädda och vid gott mod men det var lite dramatiskt. De ville att vi skulle ta med deras halvsjunkna båt och vi gör ett försök men vi driver in mot ett grund och måste släppa den.

Sjöräddningen hade precis återvänt från det larmet när det kom ett nytt. Den här gången var det en båt som fått motorstopp utanför Axstål och som bogserades till Karlsborg.

Klockan 17:55 får de återigen ett larm. Den här gången är det en båt med 10 personer och två hundar som tog in vatten vid Stora Röknen.

– När vi kom dit hade de dragit upp båten vid en strand så det var ingen fara med dem. Vi var först på plats men avvaktade Vadstena/Motala som har en ribbåt som kan gå på grunt vatten och de tog sedan över, säger Per-Eric Sandelin och tillägger:

– Det är ovanligt med så många larm på en och samma dag.

– Jag blev uppringd av en man som ser två män på Ottraholmen med en sjunken båt. Jag ber att han ska ringa 112 och larma. Jag ringer ihop besättning och vi drog dit. Men när jag ringer och kollar har ingen larmat, säger Per-Eric Sandelin från Sjöräddningssällskapet i Karlsborg.

Sjöräddningssällskapet åker dit och med hjälp av deras rescuerunner hämtar de in de två kräftfiskarna till deras båt. Männen hade då tillbringat natten på en klippholme mellan Sörhamn och Boviken. Deras motor hade hamnat på botten och under natten hade båten slagits sönder. De hade även glömt mobiltelefonen i bilen och kunde inte larma själva.

– De var välklädda och vid gott mod men det var lite dramatiskt. De ville att vi skulle ta med deras halvsjunkna båt och vi gör ett försök men vi driver in mot ett grund och måste släppa den.

Sjöräddningen hade precis återvänt från det larmet när det kom ett nytt. Den här gången var det en båt som fått motorstopp utanför Axstål och som bogserades till Karlsborg.

Klockan 17:55 får de återigen ett larm. Den här gången är det en båt med 10 personer och två hundar som tog in vatten vid Stora Röknen.

– När vi kom dit hade de dragit upp båten vid en strand så det var ingen fara med dem. Vi var först på plats men avvaktade Vadstena/Motala som har en ribbåt som kan gå på grunt vatten och de tog sedan över, säger Per-Eric Sandelin och tillägger:

– Det är ovanligt med så många larm på en och samma dag.

  • Anneli Malm