03 sep 2016 06:00

03 sep 2016 06:00

"Det är en svår ekvation"

UNDENÄS: Migrationsverket

Anders Ekström på Migrationsverket förstår oron över stängningen av Källebacken.

– Tyvärr styr vi inte över det utan det är krasst de centralt styrda upphandlingsreglerna som gör det. Vi har ingen möjlighet att påverka det men jag har full förståelse för att man känner så här. Källebacken är ett bra boende som har fungerat bra, säger Anders Ekström, enhetschef på Migrationsverket, Mariestad.

Som SLA berättat om stängs Källebacken då behovet av asylplatser minskar och boendet ingår i en upphandling där avtalen går ut.

”Svår balans”

Att barnfamiljer får flytta långt menar han är ibland oundvikligt.

– Vi tar hänsyn när vi flyttar barn när möjligheterna finns men det är svårt när systemet krymper och platserna minskar, det är en svår balans. Vi placerar så gott vi kan för att det ska bli så bra som möjligt. Den här tiden är en transportsträcka och det är viktigt att de har tak över huvudet och att deras asylprocess inte försenas. Vi prioriterar de som har bokade utredningar för att deras process inte ska ta längre tid än den behöver.

Går fort

Att informera frivilligorganisationerna finns inte alltid tid till då allt går fort.

– Vi har ett gott samarbete med Ex Corde men vi kan inte berätta vilka personer som ska flytta enligt våra sekretessregler. Vi informerar kommunen och vi berättar för de berörda personerna var de ska flytta och när. Vi har stängt boenden både i Mariestad och Skara och några av dem fick flytta till Piteå. De var väldigt oroliga över att flytta så långt men sen har det inte varit några bekymmer, säger han och tillägger:

– Det är stora pengar som det handlar om och vi kan inte ta skattemedel till tomma boenden. Det viktiga är att det inte spelar någon roll var man kommer man har ändå rätt till asylprocessen. Vi planerar så gott vi kan och det är många komponenter att ta hänsyn till och vi försöker göra det så bra som möjligt men det är en svår ekvation att få ihop för allas bästa.

– Tyvärr styr vi inte över det utan det är krasst de centralt styrda upphandlingsreglerna som gör det. Vi har ingen möjlighet att påverka det men jag har full förståelse för att man känner så här. Källebacken är ett bra boende som har fungerat bra, säger Anders Ekström, enhetschef på Migrationsverket, Mariestad.

Som SLA berättat om stängs Källebacken då behovet av asylplatser minskar och boendet ingår i en upphandling där avtalen går ut.

”Svår balans”

Att barnfamiljer får flytta långt menar han är ibland oundvikligt.

– Vi tar hänsyn när vi flyttar barn när möjligheterna finns men det är svårt när systemet krymper och platserna minskar, det är en svår balans. Vi placerar så gott vi kan för att det ska bli så bra som möjligt. Den här tiden är en transportsträcka och det är viktigt att de har tak över huvudet och att deras asylprocess inte försenas. Vi prioriterar de som har bokade utredningar för att deras process inte ska ta längre tid än den behöver.

Går fort

Att informera frivilligorganisationerna finns inte alltid tid till då allt går fort.

– Vi har ett gott samarbete med Ex Corde men vi kan inte berätta vilka personer som ska flytta enligt våra sekretessregler. Vi informerar kommunen och vi berättar för de berörda personerna var de ska flytta och när. Vi har stängt boenden både i Mariestad och Skara och några av dem fick flytta till Piteå. De var väldigt oroliga över att flytta så långt men sen har det inte varit några bekymmer, säger han och tillägger:

– Det är stora pengar som det handlar om och vi kan inte ta skattemedel till tomma boenden. Det viktiga är att det inte spelar någon roll var man kommer man har ändå rätt till asylprocessen. Vi planerar så gott vi kan och det är många komponenter att ta hänsyn till och vi försöker göra det så bra som möjligt men det är en svår ekvation att få ihop för allas bästa.

  • Anneli Malm