05 sep 2016 06:00

05 sep 2016 06:00

Eliten på vattenskoter

KARLSBORG: Örebro-Kumla Jetski Clubs träningsläger i Bottensjön

På Karlsborgs camping var det under lördagen fullt ös för tjejer och killar som deltog i ett endagsläger för träning i Aqua Cross på Bottensjön.

Oscar och Felix Helgeson var där. Oscar var VM-tvåa 1990. Han åker fortfarande men nu tar sonen Felix över tävlandet.

– Nästa år blir det 30-årsjubileum i Lidköping, berättar Oscar Helgeson. Det var där Tommy Jakobsson, kallad Mr Jetski, startade upp den svenska Jetskisporten 1987, berättar Oscar vidare. Tommy bor i Hanken.

Jättebra träningsväder

Tommy Jakobsson står längst ut på bryggan och övervakar jetskiförarnas manövrar. Det är en mulen morgon. Vinden tar i och Bottensjön blir gropig. Banan är kort med snäva svängar.

– Jättebra träningsväder, tycker sonen Eric Jakobsson som kört sedan 2010. Det är den roligaste motorsporten tycker Eric, som kört både motocross och gokart. Inte heller är det så vanligt med allvarliga skador. Faller man, så ger vattnet vika.

– Sverige är näst bästa land i världen i den här sporten, berättar Eric, och vi har en väldigt fin gemenskap bland deltagarna. Det är viktigt att ge sig ut i världen och tävla. Mycket tuffare tag än här hemma, där vi är ganska snälla mot varandra.

Snabbaste hade förhinder

Jonna Borgström är en av tjejerna som deltar i träningslägret. Jonna började köra jetski när hon var sju och har tio års träning och tävlande bakom sig. Systern Sofie är också där. Tyvärr var världens snabbaste tjej Emma-Nellie Örtendahl förhindrad att delta på grund av förkylning. De här tre tjejerna kommer att delta i VM i Kina om cirka en månad. Då går tävlingen på en flod i Liuzhou. Alla tre är medlemmar i klubben på Orust.

Hade uppvisning

Det var den svenska eliten i Aqua Cross som tränade och visade upp sig på Bottensjön under lördagen. På söndagen hade de en uppvisning i Mariestad.

Oscar och Felix Helgeson var där. Oscar var VM-tvåa 1990. Han åker fortfarande men nu tar sonen Felix över tävlandet.

– Nästa år blir det 30-årsjubileum i Lidköping, berättar Oscar Helgeson. Det var där Tommy Jakobsson, kallad Mr Jetski, startade upp den svenska Jetskisporten 1987, berättar Oscar vidare. Tommy bor i Hanken.

Jättebra träningsväder

Tommy Jakobsson står längst ut på bryggan och övervakar jetskiförarnas manövrar. Det är en mulen morgon. Vinden tar i och Bottensjön blir gropig. Banan är kort med snäva svängar.

– Jättebra träningsväder, tycker sonen Eric Jakobsson som kört sedan 2010. Det är den roligaste motorsporten tycker Eric, som kört både motocross och gokart. Inte heller är det så vanligt med allvarliga skador. Faller man, så ger vattnet vika.

– Sverige är näst bästa land i världen i den här sporten, berättar Eric, och vi har en väldigt fin gemenskap bland deltagarna. Det är viktigt att ge sig ut i världen och tävla. Mycket tuffare tag än här hemma, där vi är ganska snälla mot varandra.

Snabbaste hade förhinder

Jonna Borgström är en av tjejerna som deltar i träningslägret. Jonna började köra jetski när hon var sju och har tio års träning och tävlande bakom sig. Systern Sofie är också där. Tyvärr var världens snabbaste tjej Emma-Nellie Örtendahl förhindrad att delta på grund av förkylning. De här tre tjejerna kommer att delta i VM i Kina om cirka en månad. Då går tävlingen på en flod i Liuzhou. Alla tre är medlemmar i klubben på Orust.

Hade uppvisning

Det var den svenska eliten i Aqua Cross som tränade och visade upp sig på Bottensjön under lördagen. På söndagen hade de en uppvisning i Mariestad.

  • Erika Fredholm