13 sep 2016 06:00

13 sep 2016 06:00

"En intensiv sommar"

TURISM: Bra turistsäsong

En bra sommar som kom i gång lite senare än vanligt men som höll i lite längre. Så sammanfattar turistchefen årets turistsäsong och nu planeras det inför nästa sommar.

– Det har varit trevligt, roligt och för oss en intensiv sommar, säger turistchefen Jarl Karlsson.

I början av juni kom de första utländska turisterna från bland annat Tyskland, Schweiz, Holland och England och de ville främst uppleva naturen med vandringar i Tiveden och fiske.

– Det stora besöksantalet kom en vecka in i juli men då kom det i gång ordentligt och säsongen höll i ett par veckor längre än vad vi planerat, säger han och tillägger:

– I Karlsborg har man märkt flest besökare kring kanalområdet. Pumptrackbanan och fotbolls-EM på storbildsskärmen startade i gång det hela. Vi hade inte så mycket besökare till storskärmen men det gav oss publicitet runt om i länet. Det har varit ett enormt tryck på pumptrackbanan, det har kommit besökare från närområdet som bara kommit för den, vilket är roligt och vi kommer utveckla det ytterligare inför nästa år.

Positiv sommar

CSS har i år haft en bit över 3 000 gästnätter på ställplatsen, båtturismen har ökat på Göta kanal och Forsviks bruk har haft mycket besökare. Det har även varit en hel del evenemang i sommar som British Motor Meet, Tollarspecialen, fordonsträffar i Forsvik, kolarveckan och Allsången för att nämna några.

När det varit som intensivast har det inte funnits tillräckligt med logi eller restauranger för att tillgodose alla besökare.

– Vi hade antagligen besöksrekord på allsången med Markoolio vilket var en härlig avslutning och ger positiv kraft till att utveckla allsången ännu mer. Det har varit evenemang nästa varje helg vilket är väldigt positivt och vi är glada och tacksamma för alla föreningar som driver dem. Det är viktigt för turistnäringen och det lockar folk till bygden.

Däremot har det varit något färre besökare på de guidade fästningsturerna.

Planer framåt

Inför nästa år planerar de för mer aktiviteter som berör både kultur och utomhusaktiviteter

– Vi behöver fler aktiviteter som inte är väderberoende som fler skapande aktiviteter och teater och vi skulle även behöva ha en konsthall. I dag är det lite spretigt med utbud på flera olika ställen. Vi funderar även på att ha ett center för kanot- och båtuthyrning.

– Det har varit trevligt, roligt och för oss en intensiv sommar, säger turistchefen Jarl Karlsson.

I början av juni kom de första utländska turisterna från bland annat Tyskland, Schweiz, Holland och England och de ville främst uppleva naturen med vandringar i Tiveden och fiske.

– Det stora besöksantalet kom en vecka in i juli men då kom det i gång ordentligt och säsongen höll i ett par veckor längre än vad vi planerat, säger han och tillägger:

– I Karlsborg har man märkt flest besökare kring kanalområdet. Pumptrackbanan och fotbolls-EM på storbildsskärmen startade i gång det hela. Vi hade inte så mycket besökare till storskärmen men det gav oss publicitet runt om i länet. Det har varit ett enormt tryck på pumptrackbanan, det har kommit besökare från närområdet som bara kommit för den, vilket är roligt och vi kommer utveckla det ytterligare inför nästa år.

Positiv sommar

CSS har i år haft en bit över 3 000 gästnätter på ställplatsen, båtturismen har ökat på Göta kanal och Forsviks bruk har haft mycket besökare. Det har även varit en hel del evenemang i sommar som British Motor Meet, Tollarspecialen, fordonsträffar i Forsvik, kolarveckan och Allsången för att nämna några.

När det varit som intensivast har det inte funnits tillräckligt med logi eller restauranger för att tillgodose alla besökare.

– Vi hade antagligen besöksrekord på allsången med Markoolio vilket var en härlig avslutning och ger positiv kraft till att utveckla allsången ännu mer. Det har varit evenemang nästa varje helg vilket är väldigt positivt och vi är glada och tacksamma för alla föreningar som driver dem. Det är viktigt för turistnäringen och det lockar folk till bygden.

Däremot har det varit något färre besökare på de guidade fästningsturerna.

Planer framåt

Inför nästa år planerar de för mer aktiviteter som berör både kultur och utomhusaktiviteter

– Vi behöver fler aktiviteter som inte är väderberoende som fler skapande aktiviteter och teater och vi skulle även behöva ha en konsthall. I dag är det lite spretigt med utbud på flera olika ställen. Vi funderar även på att ha ett center för kanot- och båtuthyrning.

  • Anneli Malm