15 sep 2016 06:00

15 sep 2016 06:00

Larmen byts till digitala

HEMSJUKVÅRDEN: Trygghetslarmen

Alla trygghetslarmen byts nu ut och ersätts av nya digitala.

– Vi går ifrån vårt analoga system och det är 170 trygghetslarm i kommunen som ska bytas ut, säger Carina Larsson, enhetschef för hemvården.

Ingen skillnad

Bytet av trygghetslarmen inleds nästa vecka och kommer att pågå tills alla är utbytta vilket beräknas ta runt en månad.

– Vi kommer kontakta alla i god tid innan vi kommer och vi har skickat ut information till alla som berörs. För kunden blir det ingen större skillnad, de trycker på sin larmknapp som de har på armen eller runt halsen precis som i dag, säger Carina Larsson och tillägger:

– Skillnaden är att de nya larmen inte är kopplade till den fasta telefonin utan är trådlösa. De kopplas in i en vanlig stickkontakt och det finns batteri som back-up vid strömavbrott. Enda skillnaden som kunden kommer märka är att larmcentralen som i dag är i Örebro flyttas till Malmö så man kan få höra lite skånska när man larmar.

Det kommer inte att bli någon extra kostnad för de som får sina larm utbytta ut utan det är samma avgift på 267 kronor i månaden som tidigare.

Uppkopplingen kollas

Nina Kristiansson, Anita Eliasson, Kristina Kjellberg, Maria Wennerberg och Gith Kjellberg jobbar alla i hemvården och efter utbildning är det de som kommer hem och byter ut larmet.

De kommer även att kontrollera att det finns en bra täckning när de installerar de nya larmen.

– Det har fungerat bra på andra ställen och simkortet i apparaterna väljer mellan tre operatörer och skulle den inte hitta den ena växlar den över till någon av de andra. Vi kommer att kontrollera att man har uppkoppling i alla rum när vi byter ut larmen. Skulle det vara så att det inte finns någon täckning där man bor som i Tiveden då får man ha kvar det analoga larmet som är kopplat till den fasta telefonin. Men vi har sedan tidigare digitala låssystem hos brukarna där man öppnar med mobiltelefonen och det fungerar bra i hela kommunen så jag tror att det här också kommer att bli bra, säger Carina Larsson.

– Vi går ifrån vårt analoga system och det är 170 trygghetslarm i kommunen som ska bytas ut, säger Carina Larsson, enhetschef för hemvården.

Ingen skillnad

Bytet av trygghetslarmen inleds nästa vecka och kommer att pågå tills alla är utbytta vilket beräknas ta runt en månad.

– Vi kommer kontakta alla i god tid innan vi kommer och vi har skickat ut information till alla som berörs. För kunden blir det ingen större skillnad, de trycker på sin larmknapp som de har på armen eller runt halsen precis som i dag, säger Carina Larsson och tillägger:

– Skillnaden är att de nya larmen inte är kopplade till den fasta telefonin utan är trådlösa. De kopplas in i en vanlig stickkontakt och det finns batteri som back-up vid strömavbrott. Enda skillnaden som kunden kommer märka är att larmcentralen som i dag är i Örebro flyttas till Malmö så man kan få höra lite skånska när man larmar.

Det kommer inte att bli någon extra kostnad för de som får sina larm utbytta ut utan det är samma avgift på 267 kronor i månaden som tidigare.

Uppkopplingen kollas

Nina Kristiansson, Anita Eliasson, Kristina Kjellberg, Maria Wennerberg och Gith Kjellberg jobbar alla i hemvården och efter utbildning är det de som kommer hem och byter ut larmet.

De kommer även att kontrollera att det finns en bra täckning när de installerar de nya larmen.

– Det har fungerat bra på andra ställen och simkortet i apparaterna väljer mellan tre operatörer och skulle den inte hitta den ena växlar den över till någon av de andra. Vi kommer att kontrollera att man har uppkoppling i alla rum när vi byter ut larmen. Skulle det vara så att det inte finns någon täckning där man bor som i Tiveden då får man ha kvar det analoga larmet som är kopplat till den fasta telefonin. Men vi har sedan tidigare digitala låssystem hos brukarna där man öppnar med mobiltelefonen och det fungerar bra i hela kommunen så jag tror att det här också kommer att bli bra, säger Carina Larsson.

  • Anneli Malm