23 sep 2016 15:34

23 sep 2016 15:34

Letade guld och historiska spår

ÄVENTYR: I James Cooks spår och forna lycksökare

Äventyr lockar Bo Sunnefeldt. Nyligen genomförde han en resa i James Cooks spår och att prova på guldgrävarlivet i Alaska.

– Syftet med min resa var att följa i James Cooks kölvatten på hans tredje och sista resa då han 1778 nådde till Berings sund i sitt sökande efter Nordvästpassagen, säger Bo Sunnefeldt.

Spår efter skandinaver

Ett annat syfte med resan var att leta spår efter de tre skandinaverna, John Brynteson, Eric Lindblom och Jafet Lindeberg, som var först med att hitta guld vid guldgrävarsamhälle Nome som inte ligger långt från sundet.

– Upptäckten av guld 1897 vid Klondike i nordvästra Kanada ledde till en jätterush men de flesta som kom dit blev lottlösa. 1889 letade de tre fattiga skandinaverna guld längre väster ut och i dag finns en staty av dem, Three Lucky Swedes, i Nome. Jag ville inte bara åka dit för att leta spår efter dem utan även se hur människorna lever i dag, vad som präglar deras vardag och vilka drömmar de har.

Leta guld

Han ville även pröva på guldgrävarlivet och se om han kunde hitta de glänsande kornen.

– Jag hade inte gjort upp med någon innan, utan jag stack dit på vinst och förlust. Förvånande nog förekommer ingen organiserad turistvaskning utan man får snacka sig in hos de professionella guldvaskarna.

Vilket han lyckades med.

– Man vaskar fortfarande guld småskaligt i områdets bäckar. Jag vaskade vid havsstranden och fick även möjlighet att följa med ut till havs. På hemmabyggda pråmar och med hjälp av dykare suger man upp bottensanden som silas. Alaska är ett gigantiskt vildmarksområde med många bäckfåror och man förstår lockelsen att hitta guld och plötsligt bli rik.

Rik på upplevelser

Han fick lite guld med sig hem men att bli rik på guld var inte syftet med resan, utan att bli rik på upplevelser.

– När man reser ges tillfälle till perspektiv på sin egen tillvaro. I Alaska finns många avlägsna samhällen där man i dag lever sitt eget liv, efter egna regler och normer. Till Nome kan man bara ta sig med båt, flyg eller hundspann. Samhällets gemensamma lokaler är välbyggda, men folks bostäder är tämligen enkla. Den sociala värmen är det dock inget fel på och pionjärandan flödar.

Bo Sunnefeldt kommer inom kort att fortsätta resa i James Cooks spår, den här gången till varmare breddgrader där Tahiti är primärmålet. I november ska han hålla ett föredrag om sina upplevelser.

– Syftet med min resa var att följa i James Cooks kölvatten på hans tredje och sista resa då han 1778 nådde till Berings sund i sitt sökande efter Nordvästpassagen, säger Bo Sunnefeldt.

Spår efter skandinaver

Ett annat syfte med resan var att leta spår efter de tre skandinaverna, John Brynteson, Eric Lindblom och Jafet Lindeberg, som var först med att hitta guld vid guldgrävarsamhälle Nome som inte ligger långt från sundet.

– Upptäckten av guld 1897 vid Klondike i nordvästra Kanada ledde till en jätterush men de flesta som kom dit blev lottlösa. 1889 letade de tre fattiga skandinaverna guld längre väster ut och i dag finns en staty av dem, Three Lucky Swedes, i Nome. Jag ville inte bara åka dit för att leta spår efter dem utan även se hur människorna lever i dag, vad som präglar deras vardag och vilka drömmar de har.

Leta guld

Han ville även pröva på guldgrävarlivet och se om han kunde hitta de glänsande kornen.

– Jag hade inte gjort upp med någon innan, utan jag stack dit på vinst och förlust. Förvånande nog förekommer ingen organiserad turistvaskning utan man får snacka sig in hos de professionella guldvaskarna.

Vilket han lyckades med.

– Man vaskar fortfarande guld småskaligt i områdets bäckar. Jag vaskade vid havsstranden och fick även möjlighet att följa med ut till havs. På hemmabyggda pråmar och med hjälp av dykare suger man upp bottensanden som silas. Alaska är ett gigantiskt vildmarksområde med många bäckfåror och man förstår lockelsen att hitta guld och plötsligt bli rik.

Rik på upplevelser

Han fick lite guld med sig hem men att bli rik på guld var inte syftet med resan, utan att bli rik på upplevelser.

– När man reser ges tillfälle till perspektiv på sin egen tillvaro. I Alaska finns många avlägsna samhällen där man i dag lever sitt eget liv, efter egna regler och normer. Till Nome kan man bara ta sig med båt, flyg eller hundspann. Samhällets gemensamma lokaler är välbyggda, men folks bostäder är tämligen enkla. Den sociala värmen är det dock inget fel på och pionjärandan flödar.

Bo Sunnefeldt kommer inom kort att fortsätta resa i James Cooks spår, den här gången till varmare breddgrader där Tahiti är primärmålet. I november ska han hålla ett föredrag om sina upplevelser.

  • Anneli Malm