04 okt 2016 06:00

04 okt 2016 06:00

På tur med Nordevall II

FORSVIK: Familjeseglats

Under söndagen var det en historisk familjeutflykt med hjulångaren Eric Nordevall II

Det var säsongens finaltur för Nordevall II, vilken också var en familjetur med bland andra barnfamiljer som målgrupp. Detta för att också barnen kunde få ett tillfälle att upptäcka det mycket unika fartyget med ångmaskin och skovelhjul. Det blev en mycket trivsamfamiljetur i det vindstilla och vackra vädret, som startade från ångbåtsbryggan, till vilken de flesta kommit med bruksjärnvägen från hamnen vid Göta kanal.

Historisk berättelse

Utöver den sköna turen på Bottensjöns vattenspegel, vacker naturen utmed farleden, där seglasten gick ned till ön Midsommar innan Skackasundet och åter till Forsvik. En tur som tog cirka en timma och som också var fylld av berättelsen om fiolbåten Eric Nordevall II. Där kunde alla ta del av berättelsen om hur det kom sig att originalet hamnade på Vätterns botten och hur dagens båt kommit till. Utflyktsbåten som är en kopia av haveristen Nordevall I har också en spännande historia, där alla detaljer överensstämmer med originalet. Det var med förundran som många såg på alla de fina detaljerna och kände den trivsamma farten på mellan tre till fyra knop under turen.

”Premiärtur för oss”

Bland de många passagerarna på finalturen fanns familjen Larsson/ Johansson från Skövde med dottern Molly.

– Vi har hört talas om Nordevall II och detta är premiärtur för oss och Molly, sade familjen Larsson/Johansson. Det är både skönt och intressant, med plaskande från skovelhjulen och ångmaskinens stilla dunk i bakgrunden och få del av historien om fartyget.

Ja det var mycket nöjda passagerare denna historiska familjedag i Forsvik och det är redarnas förhoppning att många skall få tillfälle att bekanta sig med detta historiska ”underverk”, när isen lämnat Bottensjön och kanalen åter är öppen för nästa års säsong.

Det var säsongens finaltur för Nordevall II, vilken också var en familjetur med bland andra barnfamiljer som målgrupp. Detta för att också barnen kunde få ett tillfälle att upptäcka det mycket unika fartyget med ångmaskin och skovelhjul. Det blev en mycket trivsamfamiljetur i det vindstilla och vackra vädret, som startade från ångbåtsbryggan, till vilken de flesta kommit med bruksjärnvägen från hamnen vid Göta kanal.

Historisk berättelse

Utöver den sköna turen på Bottensjöns vattenspegel, vacker naturen utmed farleden, där seglasten gick ned till ön Midsommar innan Skackasundet och åter till Forsvik. En tur som tog cirka en timma och som också var fylld av berättelsen om fiolbåten Eric Nordevall II. Där kunde alla ta del av berättelsen om hur det kom sig att originalet hamnade på Vätterns botten och hur dagens båt kommit till. Utflyktsbåten som är en kopia av haveristen Nordevall I har också en spännande historia, där alla detaljer överensstämmer med originalet. Det var med förundran som många såg på alla de fina detaljerna och kände den trivsamma farten på mellan tre till fyra knop under turen.

”Premiärtur för oss”

Bland de många passagerarna på finalturen fanns familjen Larsson/ Johansson från Skövde med dottern Molly.

– Vi har hört talas om Nordevall II och detta är premiärtur för oss och Molly, sade familjen Larsson/Johansson. Det är både skönt och intressant, med plaskande från skovelhjulen och ångmaskinens stilla dunk i bakgrunden och få del av historien om fartyget.

Ja det var mycket nöjda passagerare denna historiska familjedag i Forsvik och det är redarnas förhoppning att många skall få tillfälle att bekanta sig med detta historiska ”underverk”, när isen lämnat Bottensjön och kanalen åter är öppen för nästa års säsong.

  • Lennart Strömberg