10 okt 2016 15:21

10 okt 2016 15:21

Kolmilan skattades

FLUGEBYN: Grillkol i massor

Efter en fin kolarvecka kom så rivningen och skattningen av kolmilan vid Flugebyn för att se resultatet av arbetet med kolningen.

Det är medlemmarna i föreningen Ideell kultur som dragit på sig arbetskläderna under några lördagar, cirka en månad efter avslutad kolarvecka för att ta hand om kolmilans innehåll.

– Först måste milan svalna och kallna för att arbetstemperaturen skall vara lämplig, sade Barbro Johansson, som var i full gång att riva milan med en speciell kolgrep. Det har varit en bra mila även detta år, som skött sig efter alla konstens regler, sade hon.

Några små puffar har det dock som vanligt varit, men med kolarnas snabba insatser har det dock löst sig med fyllning av ved och stybb. Det får som bekant inte tillföras något syre i kolningsprocessen för då övergår kolningen till eld och resultatet uteblir.

Daglig tillsyn

Det gäller dock att ha daglig tillsyn av milan, även under avsvalningen fram till skattningen, då det finns fickor med glödande kol i milan. En av kolarna som bor i närheten av milan har uppdraget att se till den varje dag, ett uppdrag som gäller till dess att milan är slutskattad. En skattning som vid milan i Flugebyn, är ett omfattande handarbete, som förutom rivning också består av ett minisorteringsverk för att skilja träkolet/grillkolet från små partiklar som aska med mera. Detta för att säckarna med grillkol av fin kvalité skall bli attraktiva för användarna, även detta år.

Det är medlemmarna i föreningen Ideell kultur som dragit på sig arbetskläderna under några lördagar, cirka en månad efter avslutad kolarvecka för att ta hand om kolmilans innehåll.

– Först måste milan svalna och kallna för att arbetstemperaturen skall vara lämplig, sade Barbro Johansson, som var i full gång att riva milan med en speciell kolgrep. Det har varit en bra mila även detta år, som skött sig efter alla konstens regler, sade hon.

Några små puffar har det dock som vanligt varit, men med kolarnas snabba insatser har det dock löst sig med fyllning av ved och stybb. Det får som bekant inte tillföras något syre i kolningsprocessen för då övergår kolningen till eld och resultatet uteblir.

Daglig tillsyn

Det gäller dock att ha daglig tillsyn av milan, även under avsvalningen fram till skattningen, då det finns fickor med glödande kol i milan. En av kolarna som bor i närheten av milan har uppdraget att se till den varje dag, ett uppdrag som gäller till dess att milan är slutskattad. En skattning som vid milan i Flugebyn, är ett omfattande handarbete, som förutom rivning också består av ett minisorteringsverk för att skilja träkolet/grillkolet från små partiklar som aska med mera. Detta för att säckarna med grillkol av fin kvalité skall bli attraktiva för användarna, även detta år.

  • Lennart Strömberg