12 okt 2016 06:00

12 okt 2016 06:00

Hittade en hasselmus

RÖÅ: Rensade starholkar

Vid rensning av en starholk fann Lars-Ove Nilsson en hasselmus.
– De är väldigt ovanliga och nu vet vi att den finns i kommunen, säger han.

– Det är inte ofta man ser dem men kanske är de vanligare än man tror eftersom de är svåra att få syn på. Ibland hittar vi dem i samband med att vi ringmärker kattugglor men då som bytesdjur, inte levande, säger Lars-Ove Nilsson som arbetar med två projekt, ett som rör småfåglar och ett med kattugglor.

Hasselmusen hittades i Röå som ligger nära gränsen till Hjo och den hade grävt ned sig i bomaterialet i en starholk. Den upptäcktes när de rensade ur holken som de brukar göra på höstkanten.

– Den var väldigt trött och hade nog börjat sin vinterdvala. Vi lade in kutterspån i botten och lade tillbaka hasselmusen i holken. Jag hoppas att den klarar sig.

Hasselmusen är fridlyst i hela landet och enligt länsstyrelsen i Örebro är hasselmusen extremt svår att få syn på. Halva året ligger den i vinterdvala under marken. Den andra halvan tillbringar den i närmast ogenomträngliga buskage och är bara vaken under dygnets mörka timmar

– Det är inte ofta man ser dem men kanske är de vanligare än man tror eftersom de är svåra att få syn på. Ibland hittar vi dem i samband med att vi ringmärker kattugglor men då som bytesdjur, inte levande, säger Lars-Ove Nilsson som arbetar med två projekt, ett som rör småfåglar och ett med kattugglor.

Hasselmusen hittades i Röå som ligger nära gränsen till Hjo och den hade grävt ned sig i bomaterialet i en starholk. Den upptäcktes när de rensade ur holken som de brukar göra på höstkanten.

– Den var väldigt trött och hade nog börjat sin vinterdvala. Vi lade in kutterspån i botten och lade tillbaka hasselmusen i holken. Jag hoppas att den klarar sig.

Hasselmusen är fridlyst i hela landet och enligt länsstyrelsen i Örebro är hasselmusen extremt svår att få syn på. Halva året ligger den i vinterdvala under marken. Den andra halvan tillbringar den i närmast ogenomträngliga buskage och är bara vaken under dygnets mörka timmar

  • Anneli Malm