17 okt 2016 06:00

17 okt 2016 06:00

Kungajakt planeras

FORSVIK: Ett spännande projekt

Ett nytt spännande projekt är på gång vid Forsviks varv, när en Kungajakt med rötter i 1700-talet kommer att ta form under en utbildningssatsning.

Projektet att bygga Regalskeppet Wasa i en naturlig storlek krävde en längre förberedelsetid än man planerat. Vad satsar då Forsviks varv på under tiden, så att varvet har full beläggning och fortsätter att vara det Maritima Centrum och besöksmål, som har varit så framgångsrikt med bland annat bygget av Eric Nordevall II.

Ett utbildningsprojekt

Att bygga en Kungajakt på ett ritningsunderlag från 1700-1800 talet är ett projekt som kräver en mängd kunskap, varför projektägaren, som är Karlsborgs kommun, satsar brett på utbildning av ”båtbyggarna”. Något som förhoppningsvis även kommer att ge fasta jobb i framtiden.

Hantverk och teknik

Kungajakten som har en längd av 14 meter och är försedd med mängder av utsmyckning och vackra bilder, som framgår av tavlan som konstnären Reinhardt Grosch redan presenterat. Kungajakten har inte tidigare byggts utan endast det ”gamla” ritningsunderlaget kommer att vara grunden för bygget, som blir en kombination av hantverk och modern teknik.

Många moment

Utbildningen kommer att bestå av många moment, där det praktiska arbetet leds av personal som funnits med i bygget av Eric Nordevall II. Nu kommer de även att samverka med utbildningssamordnare i Tibro kommun, Göteborgs Universitet med flera, vilka kommer att ge teoretiska och praktiska utbildningar. Bland annat kommer Göteborgs universitet ta fram en mycket modern och ny teknik för framdrivningen av jakten och Tibro kommer dessutom att medverka i bildhuggeriet.

Arbetet på varvet är även en form av arbetsmarknadsprojekt där arbetsförmedlingen är en part i utbildningen i detta projekt, som kommer att vara ett lockande besöksmål till detta unika fartygsbygge på Forsviks Maritima Centrum. Utöver varvet kommer också metallgjuteriet och smedjan finnas med i båtbygget.

Projektet att bygga Regalskeppet Wasa i en naturlig storlek krävde en längre förberedelsetid än man planerat. Vad satsar då Forsviks varv på under tiden, så att varvet har full beläggning och fortsätter att vara det Maritima Centrum och besöksmål, som har varit så framgångsrikt med bland annat bygget av Eric Nordevall II.

Ett utbildningsprojekt

Att bygga en Kungajakt på ett ritningsunderlag från 1700-1800 talet är ett projekt som kräver en mängd kunskap, varför projektägaren, som är Karlsborgs kommun, satsar brett på utbildning av ”båtbyggarna”. Något som förhoppningsvis även kommer att ge fasta jobb i framtiden.

Hantverk och teknik

Kungajakten som har en längd av 14 meter och är försedd med mängder av utsmyckning och vackra bilder, som framgår av tavlan som konstnären Reinhardt Grosch redan presenterat. Kungajakten har inte tidigare byggts utan endast det ”gamla” ritningsunderlaget kommer att vara grunden för bygget, som blir en kombination av hantverk och modern teknik.

Många moment

Utbildningen kommer att bestå av många moment, där det praktiska arbetet leds av personal som funnits med i bygget av Eric Nordevall II. Nu kommer de även att samverka med utbildningssamordnare i Tibro kommun, Göteborgs Universitet med flera, vilka kommer att ge teoretiska och praktiska utbildningar. Bland annat kommer Göteborgs universitet ta fram en mycket modern och ny teknik för framdrivningen av jakten och Tibro kommer dessutom att medverka i bildhuggeriet.

Arbetet på varvet är även en form av arbetsmarknadsprojekt där arbetsförmedlingen är en part i utbildningen i detta projekt, som kommer att vara ett lockande besöksmål till detta unika fartygsbygge på Forsviks Maritima Centrum. Utöver varvet kommer också metallgjuteriet och smedjan finnas med i båtbygget.

  • Lennart Strömberg