05 jan 2017 06:00

05 jan 2017 06:00

Nordevall blir vandrarhem

TURISM: Spännande boende

I sommar finns det möjlighet att få uppleva ett annorlunda boende. Hjulångaren Eric Nordevall II blir ett flytande vandrarhem som kommer att placeras på tre olika ställen.

– Vi har ett stort behov av vandrarhemsplatser både i Forsvik och i Karlsborg under högsäsong och vi ska prova det här i sommar. Nordevall ska finnas på bra och strategiska platser och vara ett smycke där hon ligger i hamn. Vi ska hyra ut hytterna som vandrarhem med frukost. Det blir ett annorlunda och speciellt boende. Det blir inte bekvämt men häftigt och mysigt, säger turistchefen Jarl Karlsson och tillägger:

Dyr att driva

– Vi har haft funderingar över vad vi ska göra med Nordevall. Det är dyrt att driva den och det krävs fem till sex personer när den ska ut på tur. Det stora intresset för fartyget var under byggtiden och för båtturerna. Hon har gått fyra till fem turer i sommar, mer är svårt att orka med frivilliga.

Tre olika platser

Två veckor i juni under Vätternrundan ska Nordevall ligga i Motala och anledningen till att den ska ligga där är för att varvet i Motala bland annat har byggt maskinen. Under midsommar och fram till Forsviksdagarna ligger hon i Forsvik. De tre sista veckorna i juli finns hon i Karlsborg, i kanalinloppet vid kanalscenen för att i augusti återvända till Forsvik.

– Vi vill samarbeta med befintliga entreprenörer. Forsviks varv hyr ut båten till entreprenörerna som sköter driften på plats.

Servering och guidning

När Nordevall ligger i Motala är det Svecia Travel som ska driva det, i Forsvik är det Café Ada och i Karlsborg är det campingen.

– Det blir under vår absoluta högsäsong så vi har goda förutsättningar att belägga de veckor vi har, säger Christer Hoff som driver campingen och som eventuellt kommer att ha servering ombord och det ska bli guidade turer.

Åtta hytter med 16 bäddar plus tre bonusbäddar i skansen finns att tillgå.

– Alla hytter är olika stora och det brukar vara populärt bland barn, att ha en egen hytt och vara på båtdäcket, säger Emelie Mårtensson på Forsviks varv.

Det kommer även att vara möjligt att åka en tur med Nordevall som gör turer under måndagar.

– Vi har ett stort behov av vandrarhemsplatser både i Forsvik och i Karlsborg under högsäsong och vi ska prova det här i sommar. Nordevall ska finnas på bra och strategiska platser och vara ett smycke där hon ligger i hamn. Vi ska hyra ut hytterna som vandrarhem med frukost. Det blir ett annorlunda och speciellt boende. Det blir inte bekvämt men häftigt och mysigt, säger turistchefen Jarl Karlsson och tillägger:

Dyr att driva

– Vi har haft funderingar över vad vi ska göra med Nordevall. Det är dyrt att driva den och det krävs fem till sex personer när den ska ut på tur. Det stora intresset för fartyget var under byggtiden och för båtturerna. Hon har gått fyra till fem turer i sommar, mer är svårt att orka med frivilliga.

Tre olika platser

Två veckor i juni under Vätternrundan ska Nordevall ligga i Motala och anledningen till att den ska ligga där är för att varvet i Motala bland annat har byggt maskinen. Under midsommar och fram till Forsviksdagarna ligger hon i Forsvik. De tre sista veckorna i juli finns hon i Karlsborg, i kanalinloppet vid kanalscenen för att i augusti återvända till Forsvik.

– Vi vill samarbeta med befintliga entreprenörer. Forsviks varv hyr ut båten till entreprenörerna som sköter driften på plats.

Servering och guidning

När Nordevall ligger i Motala är det Svecia Travel som ska driva det, i Forsvik är det Café Ada och i Karlsborg är det campingen.

– Det blir under vår absoluta högsäsong så vi har goda förutsättningar att belägga de veckor vi har, säger Christer Hoff som driver campingen och som eventuellt kommer att ha servering ombord och det ska bli guidade turer.

Åtta hytter med 16 bäddar plus tre bonusbäddar i skansen finns att tillgå.

– Alla hytter är olika stora och det brukar vara populärt bland barn, att ha en egen hytt och vara på båtdäcket, säger Emelie Mårtensson på Forsviks varv.

Det kommer även att vara möjligt att åka en tur med Nordevall som gör turer under måndagar.

  • Anneli Malm