07 jan 2017 06:00

08 jan 2017 07:07

Det största äventyret

NÄRINGSLIV: Expeditionary

Det största äventyret tar snart fart för Expeditionary. Under lördagen åker Peter Högberg till hemlig plats för att vara expeditionsledare för tv-produktionen.

Catrin Skane och Peter Högberg driver Expeditionary Solutions Sweden AB och är lokaliserade i Hangar 80 i Karlsborg. De har båda arbetat inom Försvarsmakten under många år innan de beslutade att fullt ut starta upp företaget i januari 2015.

Utbildning, konferens

De har bland annat ledarskapskurser, chefsutbildningar, teambuilding och konferenser i naturen men de har även arbetat utomlands med olika projekt som filminspelningar och support vid långdistanslopp.

– Vi är inte ett eventföretag utan vi är inriktade på utbildningar och ledarskap. Vi tror på en militärstruktur där vi tar det bästa av ledaregenskaper och implementerar det i civila företag för att skapa en struktur och vi utnyttjar naturen och samarbetar med lokala aktörer. Våra naturkonferenser är lite safariinspirierade där man har alla bekvämligheter och service men man är själva ute i naturen där man inte möter några andra företagsgrupper.

Det största äventyret

Den tredje säsongen av tv-programmet Det största äventyret ska nu spelas in, ett tävlingsprogram där kända idrottare släpps i vildmarken för att sedan leta sig fram till civilisationen. Expeditionary är med för andra gången och förberedelserna har pågått sedan i augusti.

– Vårt jobb har bestått i att hitta spännande platser på olika ställen på jordens yta och i ett senare skede utveckla logistik och säkerhet på plats för att det ska vara genomförbart. Vi har gjort rekognoseringsresor där vi har upprättat kontakter med lokala företag som bärare och fordonsförare. Vi arbetar med riskhantering där vi identifiera risker och planerar för att motverka dem så gått det går och vara beredda om något händer. Vi följer sedan med filmteamet med den säkerhets- och supportorganisation som vi har skapat.

Hemliga platser

Under lördagen reste Peter för att vara med under inspelningen som börjar 12 januari men var programmet spelas in är ännu hemligt.

– Inte ens deltagarna vet var de ska. De får en flygbiljett i handen på Arlanda och då först vet de var de ska.

De tävlande följs av ett stort team med mycket personal och stor packning då det är mycket som ska måste finnas med som mat, vatten, extra batterier till kamerorna bland mycket annat och även legitimerad sjukvårdspersonal. Men teamet är inte med för att hjälpa deltagarna om ingen utsätts för fara utan deltagarna får klara sina uppdrag själva.

– Det är på riktigt men det måste fungera för alla, det är lätt att glömma bort att tv-teamet inte är på äventyr utan på jobb.

Årets deltagare

Årets deltagare är Peter Forsberg, Anna Lindberg, Ara Abrahamian, Emma Johansson, Patrik ”Bjärred” Andersson och Josefine Öqvist och programledare är Peter Jihde.

Under tiden som Peter är på inspelningen som pågår under två månader är Catrin som vd, hemma och driver företaget vidare.

Catrin Skane och Peter Högberg driver Expeditionary Solutions Sweden AB och är lokaliserade i Hangar 80 i Karlsborg. De har båda arbetat inom Försvarsmakten under många år innan de beslutade att fullt ut starta upp företaget i januari 2015.

Utbildning, konferens

De har bland annat ledarskapskurser, chefsutbildningar, teambuilding och konferenser i naturen men de har även arbetat utomlands med olika projekt som filminspelningar och support vid långdistanslopp.

– Vi är inte ett eventföretag utan vi är inriktade på utbildningar och ledarskap. Vi tror på en militärstruktur där vi tar det bästa av ledaregenskaper och implementerar det i civila företag för att skapa en struktur och vi utnyttjar naturen och samarbetar med lokala aktörer. Våra naturkonferenser är lite safariinspirierade där man har alla bekvämligheter och service men man är själva ute i naturen där man inte möter några andra företagsgrupper.

Det största äventyret

Den tredje säsongen av tv-programmet Det största äventyret ska nu spelas in, ett tävlingsprogram där kända idrottare släpps i vildmarken för att sedan leta sig fram till civilisationen. Expeditionary är med för andra gången och förberedelserna har pågått sedan i augusti.

– Vårt jobb har bestått i att hitta spännande platser på olika ställen på jordens yta och i ett senare skede utveckla logistik och säkerhet på plats för att det ska vara genomförbart. Vi har gjort rekognoseringsresor där vi har upprättat kontakter med lokala företag som bärare och fordonsförare. Vi arbetar med riskhantering där vi identifiera risker och planerar för att motverka dem så gått det går och vara beredda om något händer. Vi följer sedan med filmteamet med den säkerhets- och supportorganisation som vi har skapat.

Hemliga platser

Under lördagen reste Peter för att vara med under inspelningen som börjar 12 januari men var programmet spelas in är ännu hemligt.

– Inte ens deltagarna vet var de ska. De får en flygbiljett i handen på Arlanda och då först vet de var de ska.

De tävlande följs av ett stort team med mycket personal och stor packning då det är mycket som ska måste finnas med som mat, vatten, extra batterier till kamerorna bland mycket annat och även legitimerad sjukvårdspersonal. Men teamet är inte med för att hjälpa deltagarna om ingen utsätts för fara utan deltagarna får klara sina uppdrag själva.

– Det är på riktigt men det måste fungera för alla, det är lätt att glömma bort att tv-teamet inte är på äventyr utan på jobb.

Årets deltagare

Årets deltagare är Peter Forsberg, Anna Lindberg, Ara Abrahamian, Emma Johansson, Patrik ”Bjärred” Andersson och Josefine Öqvist och programledare är Peter Jihde.

Under tiden som Peter är på inspelningen som pågår under två månader är Catrin som vd, hemma och driver företaget vidare.

  • Anneli Malm