15 maj 2017 06:00

29 maj 2017 15:33

Ridterapi tillsammans

KVIGHULT: Mitt i skogen

Det var lördag och dags igen för en ganska ny aktivitet för Vilja och Allie Karlström. De har börjat rida och lär sig många saker om hästar, om naturen och stärker sitt självförtroende.

Tillsammans – ridterapi drivs av Karin Rathmer, sjuksköterska och ridterapeut. Karin bor med sin familj på gården Kvighult, i skogarna mellan Mölltorp och Forsvik. På gården finns också hund, katt, höns och två hästar. När Vilja och Allie anländer kommer två andra flickor i samma ålder 3,5 och 5,5 tillbaka från skogen på hästryggen på Winston som är en korsningsponny.

Individuellt

Hos Karin Rathmer går ridinlärningen individuellt till. Femåriga Vilja stod upp i sadeln, plockade frukt, skakade ner fruktsalladen med lite trav, allt på egen begäran. Hon provade också galopp för första gången och ansiktet strålade. Lilla Allie ville bara rida ihop med mamma Annelee och det gick naturligtvis bra.

– Jag tror att det mesta vi behöver för att må bra finns i oss själva, i den sociala gemenskapen och i naturen, säger Karin.

Ger självförtroende

Ridterapin ger självförtroende, stimulans, balans, avslappning och tillgänglighet till naturen för rullstolsburna personer. I Karlsborgs kommun driver Karin Rathmer ett projekt med terapi för personer med annorlunda behov, fysiskt och psykiskt funktionshindrade.

Kroppskontakt

Vilja och Allie får först hälsa och klappa. Karin visar på hästens miner och kroppsspråk. Det är viktigt i umgänget och den nära kroppskontakten med djur att man får växa in i sin roll i egen takt. När ridningen är över hjälps man åt att klä av hästen och sen får han lite hästgodis som tack.

– Jag förutsätter att människor precis som djur har en anledning att agera som de gör. Därför ska ridningen och hästhanteringen ske med ömsesidig respekt, säger Karin Rathmer.

Tillsammans – ridterapi drivs av Karin Rathmer, sjuksköterska och ridterapeut. Karin bor med sin familj på gården Kvighult, i skogarna mellan Mölltorp och Forsvik. På gården finns också hund, katt, höns och två hästar. När Vilja och Allie anländer kommer två andra flickor i samma ålder 3,5 och 5,5 tillbaka från skogen på hästryggen på Winston som är en korsningsponny.

Individuellt

Hos Karin Rathmer går ridinlärningen individuellt till. Femåriga Vilja stod upp i sadeln, plockade frukt, skakade ner fruktsalladen med lite trav, allt på egen begäran. Hon provade också galopp för första gången och ansiktet strålade. Lilla Allie ville bara rida ihop med mamma Annelee och det gick naturligtvis bra.

– Jag tror att det mesta vi behöver för att må bra finns i oss själva, i den sociala gemenskapen och i naturen, säger Karin.

Ger självförtroende

Ridterapin ger självförtroende, stimulans, balans, avslappning och tillgänglighet till naturen för rullstolsburna personer. I Karlsborgs kommun driver Karin Rathmer ett projekt med terapi för personer med annorlunda behov, fysiskt och psykiskt funktionshindrade.

Kroppskontakt

Vilja och Allie får först hälsa och klappa. Karin visar på hästens miner och kroppsspråk. Det är viktigt i umgänget och den nära kroppskontakten med djur att man får växa in i sin roll i egen takt. När ridningen är över hjälps man åt att klä av hästen och sen får han lite hästgodis som tack.

– Jag förutsätter att människor precis som djur har en anledning att agera som de gör. Därför ska ridningen och hästhanteringen ske med ömsesidig respekt, säger Karin Rathmer.

  • Erika Fredholm