19 maj 2017 19:19

19 maj 2017 20:25

Återinvigning av Tivedens nationalpark

TIVEDEN: Nyinvigning

För 34 år sedan invigdes Tivedens nationalpark. I går var det dags för invigning numro två då parken har utökats och gjorts mer tillgänglig för alla besökare.

Det fylldes på med besökare under hela eftermiddagen, som inleddes med ett blandat scenprogram och med tv-kändisen Martin Emtenäs som konferencier. Sång, musik och intervjuer avlöste varandra den första timmen.

Information och mat

Det fanns mycket att ta del av, inte bara guideturer. Det såldes böcker, delades ut broschyrer, det fanns både kolbullar med fläsk, blåbärssoppa, fika och dricka att köpa. Föreningar och organisationer var på plats och informerade om sina verksamheter.

Hästar stod redo för ridturer och barnen kunde följa med ut i kanot eller håva upp småkryp ur Trehörningens vatten.

Minnen och tjäderspel

Linda Callmyrs stämma ljöd bland martallar och stenblock när hon sjöng á capella, Ulla Carlsson och Gunlög Enhörning från Tiveds hembygdsförening berättade minnen och varför Tiveden ligger så nära deras hjärtan. Ulla berättade att hon var med vid den första invigningen 1983 och hon visade också en enkel gästbok där vår kung skrivit sitt namn på den första sidan.

Gunlög kom ihåg hur det var för 50 till 60 år sedan på Thure Elgåsens tid och hans strapatsrika guideturer.

Trolltid och tjäderspel

Författaren Anna Froster, författare till ”Tivedens nationalpark - från urtid till trolltid” berättade om sitt arbete.

Radioprofilen Tomas Öberg äntrade därefter scenen med sin ukulele och i sång och tal berättade han om sin förkärlek och anknytning till Tiveden. Tjädertuppens vårritual med en skock av beundrande hönor omkring sig hade han omvandlat till en tango.

Dagens celebriteter

Så småningom var det dags för dagens celebriteter att kliva fram. Landshövdingen i Örebro län, Maria Larsson, höll tal. Hon hade liksom flera av övriga gäster ridit från Tivedstorp, även tillförordnade kollegan i Västra Götaland, Lisbeth Schultze. Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger, var som sig bör också med.

Äran att klippa det blågula bandet, hållet av några unga "Natursnokar”, hade regeringens representant miljöminister Karolina Skog (MP).

Det fylldes på med besökare under hela eftermiddagen, som inleddes med ett blandat scenprogram och med tv-kändisen Martin Emtenäs som konferencier. Sång, musik och intervjuer avlöste varandra den första timmen.

Information och mat

Det fanns mycket att ta del av, inte bara guideturer. Det såldes böcker, delades ut broschyrer, det fanns både kolbullar med fläsk, blåbärssoppa, fika och dricka att köpa. Föreningar och organisationer var på plats och informerade om sina verksamheter.

Hästar stod redo för ridturer och barnen kunde följa med ut i kanot eller håva upp småkryp ur Trehörningens vatten.

Minnen och tjäderspel

Linda Callmyrs stämma ljöd bland martallar och stenblock när hon sjöng á capella, Ulla Carlsson och Gunlög Enhörning från Tiveds hembygdsförening berättade minnen och varför Tiveden ligger så nära deras hjärtan. Ulla berättade att hon var med vid den första invigningen 1983 och hon visade också en enkel gästbok där vår kung skrivit sitt namn på den första sidan.

Gunlög kom ihåg hur det var för 50 till 60 år sedan på Thure Elgåsens tid och hans strapatsrika guideturer.

Trolltid och tjäderspel

Författaren Anna Froster, författare till ”Tivedens nationalpark - från urtid till trolltid” berättade om sitt arbete.

Radioprofilen Tomas Öberg äntrade därefter scenen med sin ukulele och i sång och tal berättade han om sin förkärlek och anknytning till Tiveden. Tjädertuppens vårritual med en skock av beundrande hönor omkring sig hade han omvandlat till en tango.

Dagens celebriteter

Så småningom var det dags för dagens celebriteter att kliva fram. Landshövdingen i Örebro län, Maria Larsson, höll tal. Hon hade liksom flera av övriga gäster ridit från Tivedstorp, även tillförordnade kollegan i Västra Götaland, Lisbeth Schultze. Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger, var som sig bör också med.

Äran att klippa det blågula bandet, hållet av några unga "Natursnokar”, hade regeringens representant miljöminister Karolina Skog (MP).

  • Inger Andersson Hultin