16 jun 2017 14:42

16 jun 2017 14:42

Sanering av vägglöss

HOTELL WETTERN: Halva boendet töms

Hälften av de som bor på asylboendet Hotell Wettern får flytta tidigare än planerat. Det på grund av vägglöss.

– Vi har haft bekymmer med skadedjur på boendet och vi har varit i kontakt bland annat med kommunen angående detta. Vi har i vår upphandling ett avtal med No More där vi kan göra avrop för sanering för skadedjur. De har varit där och gjort bedömningen att för att få bukt med problematiken behöver man evakuera de sökande, säger Linda Norlin, enhetschef Migrationsverkets mottagningsenhet i Mariestad.

No Mores bedömning är att man behöver tömma hela byggnaden för att åtgärda det då vägglössen inte bara är i lägenheterna utan även i de allmänna utrymmena.

Till 1 juli

Ungefär hälften av de runt 99 som bor på boendet får flytta innan den 1 juli. Saneringen inleds sen successivt med ett rum i taget. Tanken först var att tömma hela boendet till månadsskiftet.

– Vi har gjort bedömningen att vi tror att vi inte behöver evakuera alla utan vi tror vi kan lösa det ändå. Sista budet i dag är att vi inte kommer evakuera hela boendet. Vi är angelägna om att lösa situationen. När barn kommer till skolsköterskan och visar upp bett på sina armar måste vi göra något. Det är oacceptabelt att man ska behöva leva på det sättet.

Övriga boende blir kvar till ordinarie avveckling som ska ske under vecka 31 till 33. Kostnaden för saneringen får entreprenören stå för.

– Vi har haft bekymmer med skadedjur på boendet och vi har varit i kontakt bland annat med kommunen angående detta. Vi har i vår upphandling ett avtal med No More där vi kan göra avrop för sanering för skadedjur. De har varit där och gjort bedömningen att för att få bukt med problematiken behöver man evakuera de sökande, säger Linda Norlin, enhetschef Migrationsverkets mottagningsenhet i Mariestad.

No Mores bedömning är att man behöver tömma hela byggnaden för att åtgärda det då vägglössen inte bara är i lägenheterna utan även i de allmänna utrymmena.

Till 1 juli

Ungefär hälften av de runt 99 som bor på boendet får flytta innan den 1 juli. Saneringen inleds sen successivt med ett rum i taget. Tanken först var att tömma hela boendet till månadsskiftet.

– Vi har gjort bedömningen att vi tror att vi inte behöver evakuera alla utan vi tror vi kan lösa det ändå. Sista budet i dag är att vi inte kommer evakuera hela boendet. Vi är angelägna om att lösa situationen. När barn kommer till skolsköterskan och visar upp bett på sina armar måste vi göra något. Det är oacceptabelt att man ska behöva leva på det sättet.

Övriga boende blir kvar till ordinarie avveckling som ska ske under vecka 31 till 33. Kostnaden för saneringen får entreprenören stå för.

  • Anneli Malm