31 jul 2017 06:00

31 jul 2017 06:00

Nu töms Hotell Wettern

KARLSBORG: Migrationsverket har sagt upp kontraktet

Enligt Migrationsverket är det endast ett 20-tal asylsökande kvar på Hotell Wettern, vilket skall tömmas helt under nästa vecka.
Ali Sekandari är en av de allra sista.

Under hösten 2014 flyttade de första asylsökande in på Hotell Wettern och när de var som allra flest bodde där runt 200 personer. Migrationsverket har nu sagt upp kontraktet med fastighetsägaren EHCC. De som är kvar får flytta till andra boenden, en del till egna lägenheter, andra till Migrationsverkets övriga boenden runt om i Skaraborg.

Fungerat bra

– Vi tömmer hotellet i två omgångar, det följer helt vår planering, säger ansvarig chef Anders Ekström på Migrationsverket i Mariestad.

Han säger vidare att samarbetet med både fastighetsägaren och Karlsborgs kommun har fungerat bra under de här åren. Vad som nu kommer att hända med hotellet är det ingen som riktigt vet. Representant för ägaren EHCC säger att det finns idéer, men inget är bestämt och han vill inte avslöja vad det rör sig om.

– Hotellet är nerslitet, men det var det även när vi tog över, säger han.

En av de sista på hotellet är 19-årige Ali Sekandari från Afghanistan. Han kom till Sverige i början av 2016, men har ännu inte fått något beslut om uppehållstillstånd.

Han säger att han inte har en aning om vart han nu ska ta vägen. Han känner sig ensam och utlämnad. Han är dessutom den ende som är kristen på hotellet och han säger att det medfört problem.

– Jag sover inte bra, jag är rädd, säger han.

Ali trivs bäst när han spelar fotboll i Forsvik eller när han går på svenskundervisning i missionskyrkan.

Putsade skor

Ali lämnade Afghanistan som ensam tioåring när talibanerna kom och han flydde då till Iran. Han försörjde sig med att putsa skor och klippa hår på mäns bröst och ben. Ali har inte haft någon lätt resa så här långt i livet. Några drömmar inför framtiden törs han inte ha, nu handlar det mest om vart han ska flytta i Migrationsverkets regi.

Under hösten 2014 flyttade de första asylsökande in på Hotell Wettern och när de var som allra flest bodde där runt 200 personer. Migrationsverket har nu sagt upp kontraktet med fastighetsägaren EHCC. De som är kvar får flytta till andra boenden, en del till egna lägenheter, andra till Migrationsverkets övriga boenden runt om i Skaraborg.

Fungerat bra

– Vi tömmer hotellet i två omgångar, det följer helt vår planering, säger ansvarig chef Anders Ekström på Migrationsverket i Mariestad.

Han säger vidare att samarbetet med både fastighetsägaren och Karlsborgs kommun har fungerat bra under de här åren. Vad som nu kommer att hända med hotellet är det ingen som riktigt vet. Representant för ägaren EHCC säger att det finns idéer, men inget är bestämt och han vill inte avslöja vad det rör sig om.

– Hotellet är nerslitet, men det var det även när vi tog över, säger han.

En av de sista på hotellet är 19-årige Ali Sekandari från Afghanistan. Han kom till Sverige i början av 2016, men har ännu inte fått något beslut om uppehållstillstånd.

Han säger att han inte har en aning om vart han nu ska ta vägen. Han känner sig ensam och utlämnad. Han är dessutom den ende som är kristen på hotellet och han säger att det medfört problem.

– Jag sover inte bra, jag är rädd, säger han.

Ali trivs bäst när han spelar fotboll i Forsvik eller när han går på svenskundervisning i missionskyrkan.

Putsade skor

Ali lämnade Afghanistan som ensam tioåring när talibanerna kom och han flydde då till Iran. Han försörjde sig med att putsa skor och klippa hår på mäns bröst och ben. Ali har inte haft någon lätt resa så här långt i livet. Några drömmar inför framtiden törs han inte ha, nu handlar det mest om vart han ska flytta i Migrationsverkets regi.

  • Inger Andersson-Hultin