07 aug 2017 06:00

07 aug 2017 06:00

Sjöng på hemmaplan

KARLSBORG: Anna Gyllingberg gav konsert på fästningen

Sopranen Anna Gyllingberg gav allt i den underbara sångupplevelse publiken bjöds på under fredagskvällen. Göran Åhlfeldt ackompanjerade på piano.

Svenska kyrkan och Soldathemmet stod bakom arrangemanget som initierades av Elisabeth Kindbom. Hon citerade Anna Gyllingberg som sjungit i slott, kyrkor och konsertsalar för högt uppsatta personer, men ”det finns inget som slår att komma hem och sjunga”.

Blev lokalkändis

2011 blev Anna lite av lokalkändis när hon sjöng på Allsången så att publiken fullkomligt smälte. Sedan dess har Anna Gyllingberg gått på Lilla akademin i Stockholm. Nu studerar hon på Vadstena folkhögskola som lär ut sång och piano. Där finns tre körer och kulturlivet i Vadstena är fantastiskt berikande, tycker Anna.

Annas starka, klara sopran fyllde Garnisonskyrkans höga valv med toner och vibrationer. Pianot hanterades av Göran Åhlfeldt. Viljasången av Lehar, O mio babbino caro av Puccini och Vieille Chanson av Bizet fick extra applåder.

– I september åker jag tillbaka till New York för att träffa fler sånglärare, berättar Anna.

Hon väljer lärare och sjunger upp för dem. Det krävs mycket arbete i förberedelser. Men på scenen vill hon stå! Det tar många år men det är en rolig tid framöver. I New York finns tre operahögskolor som Anna kommer att söka till. Heja Mölltorp, ropade någon bland de stående applåderande i Garnisonskyrkan. Sen var det blommor och kramkö.

Svenska kyrkan och Soldathemmet stod bakom arrangemanget som initierades av Elisabeth Kindbom. Hon citerade Anna Gyllingberg som sjungit i slott, kyrkor och konsertsalar för högt uppsatta personer, men ”det finns inget som slår att komma hem och sjunga”.

Blev lokalkändis

2011 blev Anna lite av lokalkändis när hon sjöng på Allsången så att publiken fullkomligt smälte. Sedan dess har Anna Gyllingberg gått på Lilla akademin i Stockholm. Nu studerar hon på Vadstena folkhögskola som lär ut sång och piano. Där finns tre körer och kulturlivet i Vadstena är fantastiskt berikande, tycker Anna.

Annas starka, klara sopran fyllde Garnisonskyrkans höga valv med toner och vibrationer. Pianot hanterades av Göran Åhlfeldt. Viljasången av Lehar, O mio babbino caro av Puccini och Vieille Chanson av Bizet fick extra applåder.

– I september åker jag tillbaka till New York för att träffa fler sånglärare, berättar Anna.

Hon väljer lärare och sjunger upp för dem. Det krävs mycket arbete i förberedelser. Men på scenen vill hon stå! Det tar många år men det är en rolig tid framöver. I New York finns tre operahögskolor som Anna kommer att söka till. Heja Mölltorp, ropade någon bland de stående applåderande i Garnisonskyrkan. Sen var det blommor och kramkö.

  • Erika Fredholm