04 sep 2017 14:54

04 sep 2017 14:54

Jawa-klubben på riksträff

FORSVIK: Veteranmotorcyklar på besök

Under helgen höll Jawa-klubben sin riksträff i Karlsborgsbygden med ett stort antal knattrande tvåtaktare, många av veteranmodell.

Jawa-klubben är en riksomfattande club av entusiaster som har stort intresse för att bevara motorcykelmärket Jawa i åkbart skick. Varje år samlas medlemmarna till en riksträff någonstans i Sverige, för att visa sina veteraner, får en extra åktur och besöka intressanta platser, samt naturligtvis träffas och utbyta erfarenheter.

En jättefabrik

Jawa-motorcyklarna har tillverkats i det forna Tjeckoslovakien i en fabrik som startades på 1930-talet. Fabriken växte och blev en av världens största tillverkare av 2-takts motorcyklar. Bland annat levererades mängder av cyklar till Sovjetunionen, där bland andra arméerna hade dem till sina ordonnanser.

– Även den Svenska armén hade mängder av Jawacyklar under 1950 till 1970 talet och de blev väl kända under den tiden för sin enkelhet, berättade Jan Örneholt från Forsvik, som är en av medlemmarna i Jawa-klubben.

Hög ljudnivå

– Riksträffarna är ett fint tillfälle att möta alla entusiaster, sade Jan, som gillade ljudet och röken från tvåtaktarna när alla 38 åkte på tur i Karlsborgsbygden.

Jawa-klubben är en riksomfattande club av entusiaster som har stort intresse för att bevara motorcykelmärket Jawa i åkbart skick. Varje år samlas medlemmarna till en riksträff någonstans i Sverige, för att visa sina veteraner, får en extra åktur och besöka intressanta platser, samt naturligtvis träffas och utbyta erfarenheter.

En jättefabrik

Jawa-motorcyklarna har tillverkats i det forna Tjeckoslovakien i en fabrik som startades på 1930-talet. Fabriken växte och blev en av världens största tillverkare av 2-takts motorcyklar. Bland annat levererades mängder av cyklar till Sovjetunionen, där bland andra arméerna hade dem till sina ordonnanser.

– Även den Svenska armén hade mängder av Jawacyklar under 1950 till 1970 talet och de blev väl kända under den tiden för sin enkelhet, berättade Jan Örneholt från Forsvik, som är en av medlemmarna i Jawa-klubben.

Hög ljudnivå

– Riksträffarna är ett fint tillfälle att möta alla entusiaster, sade Jan, som gillade ljudet och röken från tvåtaktarna när alla 38 åkte på tur i Karlsborgsbygden.

  • Lennart Strömberg