04 okt 2017 15:10

04 okt 2017 15:10

Godkänd turistsommar

TURISM: Många besökare under sommaren

En sommar med lite sol kräver fler alternativ utöver bad. Karlsborg hade flera. Med sin stora variation på upplevelser, allt från fysiska aktiviteter till historieturer, har kommunen återigen visat sig stark som turistdestination.

Sommaren har inte varit optimal ur vädersynpunkt. Få riktigt bra baddagar har uppenbarat sig. Men i Karlsborg finns det så mycket annat som lockat. Det har överlag varit en ökning av besökare i hela kommunen. Jarl Karlsson, turistchef i Karlsborg, ger godkänt betyg till semestersäsongen.

– Det har varit ett ganska bra år för Karlsborg, med mycket besökare som varit runt. Ett bra vimmel. Mycket beläggningar på våra boenden, hotell och campingar.

Friluftsliv

Den största ökningen har varit i Tiveden, där nysatsningen gjort avtryck. De två nyinvigda entréerna vid Stenkällan och Vitsand har haft positiv effekt på tillströmningen av friluftsmänniskor. Förhoppningsvis ska en tredje entré som håller på att byggas vid Ösjönäs ytterligare kunna locka folk.

I nationalparken har aktiviteter såsom ridning, cykling, kanot och vandring i hög grad varit förekommande.

– Hälso- och naturturismen ligger i tiden. Man vill ut och röra på sig, säger Jarl Karlsson.

Hjulångare

Forsviks bruk med sina utställningar var också välbesökt. Hjulångaren Nordevall, som vandrade runt till olika hamnar i Vättern, låg ett tag på orten och fungerade som B&B-anläggning. Det gick bra, fram till att fartyget började läcka. Då fick verksamheten ett abrupt slut.

Musikkvällar

I Karlsborg var det livligt vid kanalen. Många båtar lade till i gästhamnen.

På fredagarna ägde de populära allsångskvällarna rum till glädje för såväl turister som kommuninvånare. Det hela kulminerade när Diggiloo gästade staden vid Göta Kanal.

Fästningen

Men sommaren började framför allt storslaget med nationaldagsfirandet på fästningsområdet. Där fanns även Guldjakten och den Historiska Äventyrsturen under hela sommaren, varav den senare ökade något i antal besökare. En ny app som lanserades i år har gett besökarna en rikare upplevelse under deras rundvandringar på området.

Jarl Karlsson kan konstatera att utländska turister varit fler denna sommar. Många har börjat komma hit först till hösten. Turister från Tyskland och Nederländerna är fortfarande i trakten så här års, framför allt för att vandra i Tiveden.

Fem procents ökning

En uppskattning av sommarens turistantal görs genom att räkna beläggning på hotell och andra övernattningsboenden. Siffran för Karlsborg är ännu inte fastslagen, men Jarl Karlsson tror att det kan röra sig om en ökning på ungefär fem procent.

Vintern är förvisso inte den säsong då flest besökare kommer till Karlsborg, men fisket kommer fortsättningsvis dra folk. För bussgrupper går det ännu att boka äventyrsturer på fästningen. Dessutom är museet öppet hela vintern.

Sommaren har inte varit optimal ur vädersynpunkt. Få riktigt bra baddagar har uppenbarat sig. Men i Karlsborg finns det så mycket annat som lockat. Det har överlag varit en ökning av besökare i hela kommunen. Jarl Karlsson, turistchef i Karlsborg, ger godkänt betyg till semestersäsongen.

– Det har varit ett ganska bra år för Karlsborg, med mycket besökare som varit runt. Ett bra vimmel. Mycket beläggningar på våra boenden, hotell och campingar.

Friluftsliv

Den största ökningen har varit i Tiveden, där nysatsningen gjort avtryck. De två nyinvigda entréerna vid Stenkällan och Vitsand har haft positiv effekt på tillströmningen av friluftsmänniskor. Förhoppningsvis ska en tredje entré som håller på att byggas vid Ösjönäs ytterligare kunna locka folk.

I nationalparken har aktiviteter såsom ridning, cykling, kanot och vandring i hög grad varit förekommande.

– Hälso- och naturturismen ligger i tiden. Man vill ut och röra på sig, säger Jarl Karlsson.

Hjulångare

Forsviks bruk med sina utställningar var också välbesökt. Hjulångaren Nordevall, som vandrade runt till olika hamnar i Vättern, låg ett tag på orten och fungerade som B&B-anläggning. Det gick bra, fram till att fartyget började läcka. Då fick verksamheten ett abrupt slut.

Musikkvällar

I Karlsborg var det livligt vid kanalen. Många båtar lade till i gästhamnen.

På fredagarna ägde de populära allsångskvällarna rum till glädje för såväl turister som kommuninvånare. Det hela kulminerade när Diggiloo gästade staden vid Göta Kanal.

Fästningen

Men sommaren började framför allt storslaget med nationaldagsfirandet på fästningsområdet. Där fanns även Guldjakten och den Historiska Äventyrsturen under hela sommaren, varav den senare ökade något i antal besökare. En ny app som lanserades i år har gett besökarna en rikare upplevelse under deras rundvandringar på området.

Jarl Karlsson kan konstatera att utländska turister varit fler denna sommar. Många har börjat komma hit först till hösten. Turister från Tyskland och Nederländerna är fortfarande i trakten så här års, framför allt för att vandra i Tiveden.

Fem procents ökning

En uppskattning av sommarens turistantal görs genom att räkna beläggning på hotell och andra övernattningsboenden. Siffran för Karlsborg är ännu inte fastslagen, men Jarl Karlsson tror att det kan röra sig om en ökning på ungefär fem procent.

Vintern är förvisso inte den säsong då flest besökare kommer till Karlsborg, men fisket kommer fortsättningsvis dra folk. För bussgrupper går det ännu att boka äventyrsturer på fästningen. Dessutom är museet öppet hela vintern.

  • Jesper Sydhagen