09 jul 2018 17:50

09 jul 2018 17:50

En guidetur bakåt i tiden

KARLSBORG: Karlsborgs fästning

De historiska äventyrsturerna på Karlsborgs fästning tar besökarna med ett par hundra år bakåt i tiden, en tid då det precis som i våra dagar, rådde oro i världen.

Jan-Erik Petersson var guide för en av måndagens alla turer, en grupp som av någon anledning krympt till endast fyra personer (inkl SLA). De övriga bestod av tre generationer Gadde hemmahörande i Göteborg. De två yngre var på fästningen för allra första gången, allt medan farfar gjorde sin värnplikt här i mitten av 1960-talet och hade en hel del minnen från platsen.

Hur allt började

Men, nu handlade det om hur allt en gång började och åren som följde därefter. Fästningen trodde man skulle vara färdigbyggd på tio år - en tanke som ganska snart grusades. Det dröjde 90 år, ända till 1909, innan den stod färdig. Bygget hann bli omodernt. Guiden Jan-Erik berättade på ett intressant sätt om fästningens tillblivelse och tog Göteborgstrion med på en inledande filmvisning, som handlade om hur det i ett tänkt scenario kunde ha gått till anno 1865. Kungens kurir kom ridande med det dystra beskedet att fienden trängt in i landet, både till Öregrund och Nyköping. Det rådde allmän mobilisering.

Soldaternas kval

Under rök och dundrande kanoner gick sedan den historiska vandringen vidare till gevärsgallerierna. Soldaterna kved, hade med all förståelse dödsångest och ville hem. I västra gravkaponjären hade „fanjunkare Forsberg” sin bostad med bland annat en kanon som inredning. Till hustruns uppgifter förutom det dagliga slitet, hörde också att se till att kanonen var välputsad och fin.

Sant eller sägen?

Intressanta utställningar med tillhörande information på bildskärm fyller på guidernas berättelser under vandringen, som tar närmare två timmar. Det är en vapenverkstad, guldtackor som glimmar, Bulta-Majas krog och en massa annat spännande. I mörka gången träder också den mördade Brita Torkildsdotter fram i skepnaden av „svarta damen”. Om historien om henne är sann, låter vi dock vara osagt.

Jan-Erik Petersson var guide för en av måndagens alla turer, en grupp som av någon anledning krympt till endast fyra personer (inkl SLA). De övriga bestod av tre generationer Gadde hemmahörande i Göteborg. De två yngre var på fästningen för allra första gången, allt medan farfar gjorde sin värnplikt här i mitten av 1960-talet och hade en hel del minnen från platsen.

Hur allt började

Men, nu handlade det om hur allt en gång började och åren som följde därefter. Fästningen trodde man skulle vara färdigbyggd på tio år - en tanke som ganska snart grusades. Det dröjde 90 år, ända till 1909, innan den stod färdig. Bygget hann bli omodernt. Guiden Jan-Erik berättade på ett intressant sätt om fästningens tillblivelse och tog Göteborgstrion med på en inledande filmvisning, som handlade om hur det i ett tänkt scenario kunde ha gått till anno 1865. Kungens kurir kom ridande med det dystra beskedet att fienden trängt in i landet, både till Öregrund och Nyköping. Det rådde allmän mobilisering.

Soldaternas kval

Under rök och dundrande kanoner gick sedan den historiska vandringen vidare till gevärsgallerierna. Soldaterna kved, hade med all förståelse dödsångest och ville hem. I västra gravkaponjären hade „fanjunkare Forsberg” sin bostad med bland annat en kanon som inredning. Till hustruns uppgifter förutom det dagliga slitet, hörde också att se till att kanonen var välputsad och fin.

Sant eller sägen?

Intressanta utställningar med tillhörande information på bildskärm fyller på guidernas berättelser under vandringen, som tar närmare två timmar. Det är en vapenverkstad, guldtackor som glimmar, Bulta-Majas krog och en massa annat spännande. I mörka gången träder också den mördade Brita Torkildsdotter fram i skepnaden av „svarta damen”. Om historien om henne är sann, låter vi dock vara osagt.

  • Inger Andersson-Hultin