10 aug 2018 06:00

10 aug 2018 06:00

Dag rik på traditioner i Tiveden

TIVEDEN: Hantverksdag i helgen

På söndag är det återigen dags för den traditionsenliga Tivedsdagen. I det fullspäckade programmet är det tyngdpunkt på hantverk.

För en dag blir det tillbakagång i historien. Hur människor levde i bygden förr får man bättre inblick i på Tivedsdagen, som arrangeras av hembygdsföreningen i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Aktiviteterna är många om man tar sig till Dammtorp på söndag. Tivedspôjkera börjar på förmiddagen med att spela läsarsånger och allsånger. Ungdomar från Dansstudion Hallsberg visar upp olika moderna danser.

Sedan blir det återgång till det gamla, när Norra Vätterbygdens folkdansgille visar hur man kunde dansa förr.

Det kommer vara stort fokus på olika former av hantverk. Vävning och linberedning kommer att demonstreras. I Heddastugan visas nålbindning och stickning. Smedjan är öppen och grillkol finns till försäljning.

Prova på att borstbinda kan man göra i skolbyggnaden. Där händer även andra saker. Det kommer bland annat vara fotoutställning och Tivedsfilmarna kommer visa klipp.

Naturligtvis kommer det finnas servering under dagen.

För en dag blir det tillbakagång i historien. Hur människor levde i bygden förr får man bättre inblick i på Tivedsdagen, som arrangeras av hembygdsföreningen i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Aktiviteterna är många om man tar sig till Dammtorp på söndag. Tivedspôjkera börjar på förmiddagen med att spela läsarsånger och allsånger. Ungdomar från Dansstudion Hallsberg visar upp olika moderna danser.

Sedan blir det återgång till det gamla, när Norra Vätterbygdens folkdansgille visar hur man kunde dansa förr.

Det kommer vara stort fokus på olika former av hantverk. Vävning och linberedning kommer att demonstreras. I Heddastugan visas nålbindning och stickning. Smedjan är öppen och grillkol finns till försäljning.

Prova på att borstbinda kan man göra i skolbyggnaden. Där händer även andra saker. Det kommer bland annat vara fotoutställning och Tivedsfilmarna kommer visa klipp.

Naturligtvis kommer det finnas servering under dagen.

  • Jesper Sydhagen