11 sep 2017 13:10

11 sep 2017 13:10

Pärlorna på studiebesök

FRÅN LÄSARNA

Pärlorna, gruppen kvinnor, tjejer och väninnor inom SPF, har gjort ett studiebesök på Skaraborgsvatten i Borgunda. Det drivs som ett Kommunalförbund med en styrelse på sju personer, tre från Skövde, två från Skara och två från Falköping.

Vi fick en trevlig guidning i huset av Carl Doverholm som berättade att den 23 oktober 1956 började man gräva en anläggning med tio mil ledningar. 1959 blev allt färdigt. Vi fick se en intressant film över projektet och ledningar som lades ned. Gustav Lake från Skövde var mycket drivande i projektet. Kostnaden blev 20 miljoner kronor.

Vid Hjällö vid Vättern tas vattnet in och förs över Hökensås. Åtta miljoner kubikmeter vatten tas in per år. Av detta går hälften till Skövde och en fjärdedel till Skara och Falköping vardera. Även andra enheter får vatten härifrån. De försöker få upp PH-värdet till 8,3. Kalk och klor tillsättes i vattnet. Vi gick igenom det stora huset med många bassänger där vattnet renades.

Vi tackade Carl Doverholm för att han tagit sig tid att berätta om allt det goda vattnet som vi får härifrån.

Pärlorna, gruppen kvinnor, tjejer och väninnor inom SPF, har gjort ett studiebesök på Skaraborgsvatten i Borgunda. Det drivs som ett Kommunalförbund med en styrelse på sju personer, tre från Skövde, två från Skara och två från Falköping.

Vi fick en trevlig guidning i huset av Carl Doverholm som berättade att den 23 oktober 1956 började man gräva en anläggning med tio mil ledningar. 1959 blev allt färdigt. Vi fick se en intressant film över projektet och ledningar som lades ned. Gustav Lake från Skövde var mycket drivande i projektet. Kostnaden blev 20 miljoner kronor.

Vid Hjällö vid Vättern tas vattnet in och förs över Hökensås. Åtta miljoner kubikmeter vatten tas in per år. Av detta går hälften till Skövde och en fjärdedel till Skara och Falköping vardera. Även andra enheter får vatten härifrån. De försöker få upp PH-värdet till 8,3. Kalk och klor tillsättes i vattnet. Vi gick igenom det stora huset med många bassänger där vattnet renades.

Vi tackade Carl Doverholm för att han tagit sig tid att berätta om allt det goda vattnet som vi får härifrån.