21 maj 2016 06:00

01 jul 2016 16:10

SLA:s Fiskeliga kastar ut igen

SLA vässar de så kallade ligakrokarna ånyo efter ha suttit fast i botten några somrar. För att Fiskeligan likt tidigare säsonger (1990-2012) ska vara heltäckande och spännande är vi beroende av att ni spösvingare anmäler era fångster.

Oavsett om fisken är liten eller stor så finns det plats att få vara med. Fiskeupplevelser mäts aldrig i kilon. Bifoga gärna foto (filmklipp går också) på fångsten som vi fritt får publicera. Fiskeligan spinner på varje vecka ända fram till lördagen den 24 september. Därefter blir det ett uppehåll till slutet av oktober då en komplett slutrapportering av sommarens fiskafänge presenteras.

Använd formuläret här.

Skövdebon Richard Brage slet sig loss från jobbet en solig dag härom veckan för att tillsammans med fiskekompisen Jimmy Skagefjord jaga sjövarg på Vänern. Duon utgick båtledes från rampen i Mariestads hamn.

Inledningsvis kastade de sina drag i Mariestadsfjärden. Gäddorna lyste med sin frånvaro trots försåtliga finter och knep. Jimmy lyckades dock med bedriften att narra en asp runt två kilo på ett Abu Atom skeddrag. Fisken fick efter luftning simma vidare på sin väg till närbelägna ån Tidan för att leka.

Grabbarna gav därefter gas på snurran för vidare färd ut till storvänern. En handfull grynnor fiskades av utanför Onsö. Noll gädda på kroken, suck. I sakta fart med hjälp av elmotorn i fören gjordes en ny förflyttning mot ännu en grynna. På kort lina droppade Richard i samma veva draget i sjön helt akternära bakom båten. I haken satt en 4 g. viktad Pig Shad Jr (gummibete) i färg Skitmört fast.

Kaffe från medhavd termos hälldes upp. En kaffetår i fiskesammanhang brukar inte sällan betyda napp, vilket nödvändigtvis inte är detsamma som landad fisk. Nej, spöböjet brukar retligt hålla i sig lagom länge tills kaffet blivit kallt. Plötsligt tynger det gott i Richards 8 fot långa haspelspö och sekunden senare ger bromsen på haspelrullen hals. Den stumma 0,20 mm tunna flätlinan håller streck. Bottennapp? Uteslutet då bottendjupet i området är sex meter och betet drogs fram cirka två meter ned. Det är en stark fisk som satt tänderna i mjukvaran dressad med två trekrokar.

Siktdjupet i vattnet uppskattades till dryga två meter. På lite lagom avstånd från båten kunde mannarna ombord skåda en solbelyst fisk i grönt. Att fajta en gädda är något speciellt. Fråga dem som är ”Pike Junkies” så lär argumenten hagla till gäddans fördel som spännande sportfisk. Jimmy greppade håven och en stund senare nätade han Richards gädda i ett huj.

Gäddan mätte 124 cm och vägde 12,3 kilo. Nytt personligt rekord på gädda, jippie. Storgäddan fick sedan friheten åter. Därefter svalkade het fångstman sig med kallnat kaffe. Aldrig tidigare har det spöats upp så många granna Vänergäddor som gången vår och fler lär det bli. Kanske redan i morgon, söndag den 22 maj då tävlingen Vänergäddan med utgång Mariestad ska avgöras. Endast hårda vindar och hög sjögång kan få tävlingen att blåsa inne. Det är tredje året i rad som Vänergäddan hålls.

Enligt uppgift finns det några platser kvar. Taket är satt till 30 båtlag med minst två personer i varje båt. Bakom arrangemanget står El-Ge Sportfiske i samarbete med mariestadsbon Per Bertilsson. Flera av de deltagande teamen är mer eller mindre proffs på gäddfiske, alltså kändisar inom fiskesvängen. De känns lätt igen då de är klädda som ”riktiga” gäddsoldater och kör fräcka, fullutrustade båtar av senaste snitt. Det är fritt fram att dyka upp som åskådare vid rampen i Mariestads hamn framåt eftermiddagen då prisutdelning sker.

 

Oavsett om fisken är liten eller stor så finns det plats att få vara med. Fiskeupplevelser mäts aldrig i kilon. Bifoga gärna foto (filmklipp går också) på fångsten som vi fritt får publicera. Fiskeligan spinner på varje vecka ända fram till lördagen den 24 september. Därefter blir det ett uppehåll till slutet av oktober då en komplett slutrapportering av sommarens fiskafänge presenteras.

Använd formuläret här.

Skövdebon Richard Brage slet sig loss från jobbet en solig dag härom veckan för att tillsammans med fiskekompisen Jimmy Skagefjord jaga sjövarg på Vänern. Duon utgick båtledes från rampen i Mariestads hamn.

Inledningsvis kastade de sina drag i Mariestadsfjärden. Gäddorna lyste med sin frånvaro trots försåtliga finter och knep. Jimmy lyckades dock med bedriften att narra en asp runt två kilo på ett Abu Atom skeddrag. Fisken fick efter luftning simma vidare på sin väg till närbelägna ån Tidan för att leka.

Grabbarna gav därefter gas på snurran för vidare färd ut till storvänern. En handfull grynnor fiskades av utanför Onsö. Noll gädda på kroken, suck. I sakta fart med hjälp av elmotorn i fören gjordes en ny förflyttning mot ännu en grynna. På kort lina droppade Richard i samma veva draget i sjön helt akternära bakom båten. I haken satt en 4 g. viktad Pig Shad Jr (gummibete) i färg Skitmört fast.

Kaffe från medhavd termos hälldes upp. En kaffetår i fiskesammanhang brukar inte sällan betyda napp, vilket nödvändigtvis inte är detsamma som landad fisk. Nej, spöböjet brukar retligt hålla i sig lagom länge tills kaffet blivit kallt. Plötsligt tynger det gott i Richards 8 fot långa haspelspö och sekunden senare ger bromsen på haspelrullen hals. Den stumma 0,20 mm tunna flätlinan håller streck. Bottennapp? Uteslutet då bottendjupet i området är sex meter och betet drogs fram cirka två meter ned. Det är en stark fisk som satt tänderna i mjukvaran dressad med två trekrokar.

Siktdjupet i vattnet uppskattades till dryga två meter. På lite lagom avstånd från båten kunde mannarna ombord skåda en solbelyst fisk i grönt. Att fajta en gädda är något speciellt. Fråga dem som är ”Pike Junkies” så lär argumenten hagla till gäddans fördel som spännande sportfisk. Jimmy greppade håven och en stund senare nätade han Richards gädda i ett huj.

Gäddan mätte 124 cm och vägde 12,3 kilo. Nytt personligt rekord på gädda, jippie. Storgäddan fick sedan friheten åter. Därefter svalkade het fångstman sig med kallnat kaffe. Aldrig tidigare har det spöats upp så många granna Vänergäddor som gången vår och fler lär det bli. Kanske redan i morgon, söndag den 22 maj då tävlingen Vänergäddan med utgång Mariestad ska avgöras. Endast hårda vindar och hög sjögång kan få tävlingen att blåsa inne. Det är tredje året i rad som Vänergäddan hålls.

Enligt uppgift finns det några platser kvar. Taket är satt till 30 båtlag med minst två personer i varje båt. Bakom arrangemanget står El-Ge Sportfiske i samarbete med mariestadsbon Per Bertilsson. Flera av de deltagande teamen är mer eller mindre proffs på gäddfiske, alltså kändisar inom fiskesvängen. De känns lätt igen då de är klädda som ”riktiga” gäddsoldater och kör fräcka, fullutrustade båtar av senaste snitt. Det är fritt fram att dyka upp som åskådare vid rampen i Mariestads hamn framåt eftermiddagen då prisutdelning sker.

 

  • Björn Blomqvist

AKTUELL STÄLLNING

Vikt/kg Fångstplats Namn

1. Gädda 12,300 (ny), Vänern, Richard Brage, Skövde

2. Abborre - - -

3. Gös -

4. Lax - -

5. Insjööring - - -

6. Röding - - -

7. Färna - - -

8. Braxen - - -

9. Sarv - - -

10. Mört - - -

11. Sutare - - -

Öppen klass:

12. - - -