28 maj 2016 06:00

04 jul 2016 13:15

Spöböj i Fiskeligan

Tibrobon Leif Eriksson är en trogen ”fiskeligare” sedan länge. Nu är det dags igen. Härförleden blötte han några vobblare bakom båten i Örlen tillsammans med unge Philip och hans pappa Jan Ekholm. Gädda var fiskemålet.

I Sörosviken i närheten av ån Örlan nappade det. Betet som attackerades var en Storm Doom Bell Shad 13. Men inte av en gädda, utan av en gös! En sparsamt förekommande art i Örlen. Smågösar har satts ut i sjön för åtskilliga år sedan och några få av dessa har klarat sig och fört arten vidare. Tibro-trions gös, en utlekt sådan vägde 4,44 kilo och mätte 74 cm. Perioden 15 maj-15 juni är gösen fredad i Örlen för att få leka ostört.

Egen sjö

Karlsborgs Fiskeklubb har en egen sjö i Tiveden, Spåndals Bergsjö där regnbåge sätts ut. Man måste vara medlem i klubben samt lösa fiskekort för att få slänga och dänga i nämnda vatten. Kristofer Johansson i Hanken och dottern Tindra, 8 år har nyligen varit där. Lillflickan gillar att fiska och hanterar sin utrustning galant. Dagen det begav sig spann Tindra med ett silverblankt Abu Toby 10 gr. En yster regnbåge på hela 2,8 kilo fattade tycke för vickande plåt och bjöd på flera hopp så vattnet stänkte.

Nätfiske i Sla, vad är det? Knappa in adressen sla.se och navigera dig fram till Fiskeligan och fyll sedan i formuläret fiskfångst så har du nätfiskat. Det är vad Daniel Lungberg från Undenäs gjort. Han rapporterar fångst av regnbåge med vikt 2 kilo. Den spöades upp på flugspö i Bergsjön, Tiveden. Kent Luth i Karlsborg berättar att dottern Rebecca häromdagen önskade inviga sitt nya haspelspö hon vunnit på skolpimplingen som anordnades av Karlsborgs Fiskeklubb i vintras. Storasyskonen Samuel och Gabriella hängde med till Göta kanal som var fiskestället. Innan själva fisket tog vid valde hon ut en jigg, en lila med dubbelstjärt. Redan i första kastet var en fisk framme och nafsade. Efter ytterligare några kast bockade spöt artigt av tyngden från fisk. Rebecca vevade hem fisken med van hand, en 770 gram abborre.

Släng & däng!

I Sörosviken i närheten av ån Örlan nappade det. Betet som attackerades var en Storm Doom Bell Shad 13. Men inte av en gädda, utan av en gös! En sparsamt förekommande art i Örlen. Smågösar har satts ut i sjön för åtskilliga år sedan och några få av dessa har klarat sig och fört arten vidare. Tibro-trions gös, en utlekt sådan vägde 4,44 kilo och mätte 74 cm. Perioden 15 maj-15 juni är gösen fredad i Örlen för att få leka ostört.

Egen sjö

Karlsborgs Fiskeklubb har en egen sjö i Tiveden, Spåndals Bergsjö där regnbåge sätts ut. Man måste vara medlem i klubben samt lösa fiskekort för att få slänga och dänga i nämnda vatten. Kristofer Johansson i Hanken och dottern Tindra, 8 år har nyligen varit där. Lillflickan gillar att fiska och hanterar sin utrustning galant. Dagen det begav sig spann Tindra med ett silverblankt Abu Toby 10 gr. En yster regnbåge på hela 2,8 kilo fattade tycke för vickande plåt och bjöd på flera hopp så vattnet stänkte.

Nätfiske i Sla, vad är det? Knappa in adressen sla.se och navigera dig fram till Fiskeligan och fyll sedan i formuläret fiskfångst så har du nätfiskat. Det är vad Daniel Lungberg från Undenäs gjort. Han rapporterar fångst av regnbåge med vikt 2 kilo. Den spöades upp på flugspö i Bergsjön, Tiveden. Kent Luth i Karlsborg berättar att dottern Rebecca häromdagen önskade inviga sitt nya haspelspö hon vunnit på skolpimplingen som anordnades av Karlsborgs Fiskeklubb i vintras. Storasyskonen Samuel och Gabriella hängde med till Göta kanal som var fiskestället. Innan själva fisket tog vid valde hon ut en jigg, en lila med dubbelstjärt. Redan i första kastet var en fisk framme och nafsade. Efter ytterligare några kast bockade spöt artigt av tyngden från fisk. Rebecca vevade hem fisken med van hand, en 770 gram abborre.

Släng & däng!

  • Björn Blomqvist