11 jun 2016 06:00

04 jul 2016 13:15

Fiskeligan: Trolleri med vobbler lurade gös

Tibrobon Joel Edvardsson är en hängiven sportfiskare ända ut i spöspetsen. Han ryggar inte för att köra långa fiskepass för att få ett hugg eller två.

Senast det begav sig var torsdagen den 2 juni då båten äntrades redan klockan 03.30. Örlen var fiskevattnet. Innan själva fisket tog vid åts frukost ombord samtidigt som solskivan steg över stilla vatten. Inledningsvis sveptes några heta hak av via metoden vertikalfiske, typ prickskytte.

Finväder

Trots finväder parat med fiskekon på ekolodet ville det sig inte. Efter snudd på tolv fisklösa timmar i solgasset var Joel trött. Ett sista trick togs till innan hemfärd. Två släpspön riggades. På det ena hakades en abborrfärgad 18 cm Nils-Master Invincible vobbler fast i linändan.

Sörosviken

Trollingfärden ställdes mot Sörosviken. Bottendjupet var fem meter och det hantverksgjorda finska betet vaggade i sakta fart förföriskt bakom båten. Plötsligt attackerades ”Nisse” av en fisk. Joel greppade trolleristaven och dirigerade därefter fisken mot håven. Döm om hans förvåning då det dyker upp en grann gös utmed båtsidan. Den var nätt krokad. I samma stund som den gled över håvbygeln släppte kroken sitt grepp! Med vana händer togs vågsäck fram. Gösens vikt noterades till 6,23 kilo och mätte 89 cm. Fisken släpptes föredömligt levande åter då gösen är fredad i Örlen 15 maj-15 juni för lek.

Fångade gädda

Den soliga aftonen den 2 juni gjorde Fagersannabon Roger Jagetoft tillsammans med sonen Tobias en gäddsväng på Örlen. När de tuffade fram utmed Fiskestigen tjongade det till på haspelspöt med en blå Bomber 17 A på tafsen. Så här i början av juni då vattentempen stiger är gäddorna, oavsett storlek, mycket kampvilliga. Roger hade därför fullt sjå att betvinga yster fisk till båten. Väl där agerade Tobias håvmästare och nätade gröningen som vägde 3,1 kilo i ett huj.

På bettet

Örlen är i nuläget givmild, vilket i allra högsta grad också gäller abborrfisket. De randiga rovriddarna har den senaste veckan varit ordentligt på bettet och att dra upp en flock matabborrar (medelvikt ca 200 gram) har inte varit speciellt svårt. Det är hög tid att kasta ut. Anmäl din fångst till Fiskeligan. Formulär hittar du på sla.se eller här intill. Oavsett om fisken är liten eller stor så finns det plats att få vara med. Fiskeupplevelser mäts aldrig i kilon.

Senast det begav sig var torsdagen den 2 juni då båten äntrades redan klockan 03.30. Örlen var fiskevattnet. Innan själva fisket tog vid åts frukost ombord samtidigt som solskivan steg över stilla vatten. Inledningsvis sveptes några heta hak av via metoden vertikalfiske, typ prickskytte.

Finväder

Trots finväder parat med fiskekon på ekolodet ville det sig inte. Efter snudd på tolv fisklösa timmar i solgasset var Joel trött. Ett sista trick togs till innan hemfärd. Två släpspön riggades. På det ena hakades en abborrfärgad 18 cm Nils-Master Invincible vobbler fast i linändan.

Sörosviken

Trollingfärden ställdes mot Sörosviken. Bottendjupet var fem meter och det hantverksgjorda finska betet vaggade i sakta fart förföriskt bakom båten. Plötsligt attackerades ”Nisse” av en fisk. Joel greppade trolleristaven och dirigerade därefter fisken mot håven. Döm om hans förvåning då det dyker upp en grann gös utmed båtsidan. Den var nätt krokad. I samma stund som den gled över håvbygeln släppte kroken sitt grepp! Med vana händer togs vågsäck fram. Gösens vikt noterades till 6,23 kilo och mätte 89 cm. Fisken släpptes föredömligt levande åter då gösen är fredad i Örlen 15 maj-15 juni för lek.

Fångade gädda

Den soliga aftonen den 2 juni gjorde Fagersannabon Roger Jagetoft tillsammans med sonen Tobias en gäddsväng på Örlen. När de tuffade fram utmed Fiskestigen tjongade det till på haspelspöt med en blå Bomber 17 A på tafsen. Så här i början av juni då vattentempen stiger är gäddorna, oavsett storlek, mycket kampvilliga. Roger hade därför fullt sjå att betvinga yster fisk till båten. Väl där agerade Tobias håvmästare och nätade gröningen som vägde 3,1 kilo i ett huj.

På bettet

Örlen är i nuläget givmild, vilket i allra högsta grad också gäller abborrfisket. De randiga rovriddarna har den senaste veckan varit ordentligt på bettet och att dra upp en flock matabborrar (medelvikt ca 200 gram) har inte varit speciellt svårt. Det är hög tid att kasta ut. Anmäl din fångst till Fiskeligan. Formulär hittar du på sla.se eller här intill. Oavsett om fisken är liten eller stor så finns det plats att få vara med. Fiskeupplevelser mäts aldrig i kilon.

  • Björn Blomqvist