08 jul 2016 06:00

08 jul 2016 10:49

Det är drag i Vätterfisket

FISKE

Dragfisketävlingen Hjodraget i Vättern, med start- och målgång Hjo hamn, har avgjorts. Trots gråväder fanns 78 båtlag med på startlistan.

Team Bertan från Tibro var ett av dessa. Syftet med Hjodraget som i år arrangerades för 28:e gången är att deltagarna ska hanka upp en och annan laxfisk ur unika Vättern under sommarvarma former för att senare på eftermiddagen visa upp fångsten inför nyfiken publik i Hjo hamn. Det lag som har den mest välfyllda säcken vinner. Varje lag får som mest väga in sex laxfiskar över i förväg av tävlingsledningen bestämda minimått.

Vild röding och insjööring samt utplanterad gullspångslax är de mest åtråvärda arterna. Drygt hälften av årets lag vägde in fisk där fem team hade över tio kilo i sina påsar. Team Bertan toppade tillställningen med 14,995 kilo, vilket i runda tal var två kilo mer än silverlaget Fältskog från Mullsjö. Bronsplatsen knep Jönköpinglaget Lillen via 12,635 kilo.

Erfaret gäng

Team Bertan från Tibro består av pappa Bernt-Ove Sandsjö med sönerna Gustav och Erik Österplan samt kompisen Tomas Borg. De fyras gäng är duktiga båtsportfiskare och har under årens lopp kämpat väl på olika trollingarenor. Deras hittills största triumf är segern i Trolling Master Bornholm Danmark 2015 då de i knivskarp konkurrens med 385 båtlag tog hem totalsegern. När det gäller teamets placeringar i Hjodraget under årens lopp har de varit blygsammare, tills nu.

Klockan 08.30 flydde startfältet Hjo hamn. Team Bertan tog kurs söderut och när de hade passerat Vraket med några distans till godo slog de stopp i maskin för att blötlägga sina beten. Vid niohugget kom regnet påhejat av en ruffig vind från söder. Erik var kapten ombord och höll stadig kurs över djupkanterna. Plötsligt styrde han fast dagens första fisk, en grann 78 cm lång insjööring med vikt 4495 gram. Den stack sig på ett trekroksförsett skeddrag, en Ismo Mini som fiskades på ett så kallat stackerspö.

Röding

Regnet stod som spön i sjön då dagens andra fisk klev på. En 3,1-kilos röding hade satt tänderna i en djupriggad löja trädd i en svart/crome mössa, modell Anchovy fiskad 70 fot ned i vattenmassorna. Vilken bra start, över sju kilo fisk på två lyft. - Nu vinner vi tävlingen, uttryckte besättningen skämtsamt. Laget trollade förtröstansfullt vidare och vips hade de full pott (sex fiskar) i fångstbaljan. Fyra öringar och två rödingar med totalvikten 14,995 kilo som räckte till vinst i Hjodraget 2016. Som förstapris kryddades segerns sötma med en 5 hk utbordare plus tre tusen kronor i kontanter.

Team Bertan från Tibro var ett av dessa. Syftet med Hjodraget som i år arrangerades för 28:e gången är att deltagarna ska hanka upp en och annan laxfisk ur unika Vättern under sommarvarma former för att senare på eftermiddagen visa upp fångsten inför nyfiken publik i Hjo hamn. Det lag som har den mest välfyllda säcken vinner. Varje lag får som mest väga in sex laxfiskar över i förväg av tävlingsledningen bestämda minimått.

Vild röding och insjööring samt utplanterad gullspångslax är de mest åtråvärda arterna. Drygt hälften av årets lag vägde in fisk där fem team hade över tio kilo i sina påsar. Team Bertan toppade tillställningen med 14,995 kilo, vilket i runda tal var två kilo mer än silverlaget Fältskog från Mullsjö. Bronsplatsen knep Jönköpinglaget Lillen via 12,635 kilo.

Erfaret gäng

Team Bertan från Tibro består av pappa Bernt-Ove Sandsjö med sönerna Gustav och Erik Österplan samt kompisen Tomas Borg. De fyras gäng är duktiga båtsportfiskare och har under årens lopp kämpat väl på olika trollingarenor. Deras hittills största triumf är segern i Trolling Master Bornholm Danmark 2015 då de i knivskarp konkurrens med 385 båtlag tog hem totalsegern. När det gäller teamets placeringar i Hjodraget under årens lopp har de varit blygsammare, tills nu.

Klockan 08.30 flydde startfältet Hjo hamn. Team Bertan tog kurs söderut och när de hade passerat Vraket med några distans till godo slog de stopp i maskin för att blötlägga sina beten. Vid niohugget kom regnet påhejat av en ruffig vind från söder. Erik var kapten ombord och höll stadig kurs över djupkanterna. Plötsligt styrde han fast dagens första fisk, en grann 78 cm lång insjööring med vikt 4495 gram. Den stack sig på ett trekroksförsett skeddrag, en Ismo Mini som fiskades på ett så kallat stackerspö.

Röding

Regnet stod som spön i sjön då dagens andra fisk klev på. En 3,1-kilos röding hade satt tänderna i en djupriggad löja trädd i en svart/crome mössa, modell Anchovy fiskad 70 fot ned i vattenmassorna. Vilken bra start, över sju kilo fisk på två lyft. - Nu vinner vi tävlingen, uttryckte besättningen skämtsamt. Laget trollade förtröstansfullt vidare och vips hade de full pott (sex fiskar) i fångstbaljan. Fyra öringar och två rödingar med totalvikten 14,995 kilo som räckte till vinst i Hjodraget 2016. Som förstapris kryddades segerns sötma med en 5 hk utbordare plus tre tusen kronor i kontanter.

  • Björn Blomqvist