16 jul 2016 06:00

16 jul 2016 08:09

Silverblank lax i Vättern!

FISKELIGAN

Det är på dagen två veckor sedan Hjodraget 2016 avgjordes ute på Vätterns vida vidder. Totalt vägdes det in 167 laxfiskar (medelvikt 1,86 kg) där merparten var röding och öring.

Endast två exemplar av inom sportfiskeleden högt rankade Gullspångslaxen hamnade på vågen, där den tyngsta vägde 5,35 kilo. Tidaholmaren Fredrik Wahlström i Team HotSpot som vann Hjodraget 2012, höll i spöt. Den 80 centimeter långa laxen bedrogs på en 25 fot ned djupriggad löja med en VK beteshållare på skallen, norr om Hästholmen. Teamkamraten Robin agerade håvmästare. I årets Hjodrag deltog 76 lag (53 vägde in fisk) och togs hem av Team Bertan från Tibro via fyra öringar och två rödingar.

Ruffiga vågor

Gustav Österplan (en av herrarna i fyrmannalaget Team Bertan) gjorde i måndags vid lunchtid en ensamtur på Vättern söder om Hjo i närheten av Vraket. Vinden, en 10 m/s västanfläkt var besvärande, toppades med ruffiga vågor samt spöregn från ovan. Gustav fick efter en stunds bök och stök åtta drag i sjön. En av strängarna hade viktats med 10 gram bly och spetsats med en Ismo Mini sked i linändan. Anrättningen fiskades på babord pulka i cirka två knops framfart. Framåt tretiden skrek det till i rullbromsen på Ismospöt. Linan rann av spolen i ett rasande tempo. Efter 280 fots utdrag stannade fisken. Båten fick gå på autopilot under tiden som kampen varade. Efter en kvarts drypande dragkamp gjordes ett första misslyckat försök att håva en krumbuktande lax. Nya spänntag togs. Andra chansen uppenbarade sig tio minuter senare. Med håvskaftet i ena handen och spöt i andra lyckades till slut Gustav måla in en silverblank lax i rymningssäkert garn. Gullspångslax: vikt 9,14 kilo och längd 93 centimeter antecknades i fångstjournalen.

Skedspinnare

Med en skedspinnare i beteshaken har ynglingen Alfons Hellqvist i sommar firat fiskliga framgångar på abborre i ån Tidan vid Moholm. Med prickkast bland näckrosor i grumligt bakvatten lät han en 7 grams Myran Wipp Hot gå till botten. Den ilsket målade spinnaren fick en trio ”borrar” att attackera surrande tingest. En halvkilos inledde anfallet tätt följt av en sexhektos. Finalstöten utdelades av rovrandig riddare på halvannat kilo prick.

Lowa Bayard 5 år från Broddetorp fick på sin bemärkelsedag för några veckor sedan ett kastspö i present. I närbelägen skogsbäck gjordes första kasten med det nya spöt. En liten spinnare hasplades ut i porlande bäck och vips satt en 32 centimeter lång bäcköring med vikt 568 gram på kroken fast. I bäcköringsammanhang en stor sådan. Snacka om fiskepremiär. Nu är linorna invevade för denna vecka. Fiska väl !

Endast två exemplar av inom sportfiskeleden högt rankade Gullspångslaxen hamnade på vågen, där den tyngsta vägde 5,35 kilo. Tidaholmaren Fredrik Wahlström i Team HotSpot som vann Hjodraget 2012, höll i spöt. Den 80 centimeter långa laxen bedrogs på en 25 fot ned djupriggad löja med en VK beteshållare på skallen, norr om Hästholmen. Teamkamraten Robin agerade håvmästare. I årets Hjodrag deltog 76 lag (53 vägde in fisk) och togs hem av Team Bertan från Tibro via fyra öringar och två rödingar.

Ruffiga vågor

Gustav Österplan (en av herrarna i fyrmannalaget Team Bertan) gjorde i måndags vid lunchtid en ensamtur på Vättern söder om Hjo i närheten av Vraket. Vinden, en 10 m/s västanfläkt var besvärande, toppades med ruffiga vågor samt spöregn från ovan. Gustav fick efter en stunds bök och stök åtta drag i sjön. En av strängarna hade viktats med 10 gram bly och spetsats med en Ismo Mini sked i linändan. Anrättningen fiskades på babord pulka i cirka två knops framfart. Framåt tretiden skrek det till i rullbromsen på Ismospöt. Linan rann av spolen i ett rasande tempo. Efter 280 fots utdrag stannade fisken. Båten fick gå på autopilot under tiden som kampen varade. Efter en kvarts drypande dragkamp gjordes ett första misslyckat försök att håva en krumbuktande lax. Nya spänntag togs. Andra chansen uppenbarade sig tio minuter senare. Med håvskaftet i ena handen och spöt i andra lyckades till slut Gustav måla in en silverblank lax i rymningssäkert garn. Gullspångslax: vikt 9,14 kilo och längd 93 centimeter antecknades i fångstjournalen.

Skedspinnare

Med en skedspinnare i beteshaken har ynglingen Alfons Hellqvist i sommar firat fiskliga framgångar på abborre i ån Tidan vid Moholm. Med prickkast bland näckrosor i grumligt bakvatten lät han en 7 grams Myran Wipp Hot gå till botten. Den ilsket målade spinnaren fick en trio ”borrar” att attackera surrande tingest. En halvkilos inledde anfallet tätt följt av en sexhektos. Finalstöten utdelades av rovrandig riddare på halvannat kilo prick.

Lowa Bayard 5 år från Broddetorp fick på sin bemärkelsedag för några veckor sedan ett kastspö i present. I närbelägen skogsbäck gjordes första kasten med det nya spöt. En liten spinnare hasplades ut i porlande bäck och vips satt en 32 centimeter lång bäcköring med vikt 568 gram på kroken fast. I bäcköringsammanhang en stor sådan. Snacka om fiskepremiär. Nu är linorna invevade för denna vecka. Fiska väl !

  • Björn Blomqvist

Aktuell ställning
  Vikt/kgFångstplatsNamn
1.Gädda12,300VänernRichard Brage,
Skövde
2.Abborre1,500 (ny)TidanAlfons Hellqvist,
Moholm
3.Gös6,285VänernHarald Strandh,
Skultorp
4.Lax9,140 (ny)VätternGustav Österplan,
Skövde
5.Lax5,350 (ny)VätternFredrik Wahlström,
Tidaholm
6.Insjööring4,495VätternTeam Bertan,
Tibro
7.Röding3,100VätternTeam Bertan,
Tibro
8.Färna   
9.Braxen1,580ÖrlenIda Ohlin,
Tibro
10.Sarv   
11.Mört   
12.Sutare1,690TidanElias Ullström,
Skövde
13.Regnbåge2,800SpåndalsjönTindra Johansson,
Hanken
 Öppen klass   
14.Bäcköring0,568 (ny)SkogsbäckenLowa Bayard,
Broddetorp