23 jul 2016 06:00

23 jul 2016 06:00

Bottensjön i topp på gös

FISKELIGAN

En afton för några veckor sedan introducerades Melker Ågesjö 6 år från Karlsborg i släpfiskets spännande värld av morbror Stefan Åberg. Döm om lillgrabbens förvåning då en Dalton vobbler i stort sett omgående efter att den droppats i Bottensjön gav fyr på ett av spöna ombord.

Skjutjärnsnabbt greppade lillgrabben stangen för att en stund senare borda sitt livs första gös, en 1,8-kilos. Den 16 cm långa Dalton vobblern är bland vissa Karlsborgare, där herr Åberg är en, ett hemligt vapen som tas till då ett vatten ska rånas på fisk.

Efter att premiärgösen synat durken pepprade Dalton ett sexpack smågäddor samt ytterligare tre gösar innan fisketuren avslutades. ”Vilket häftigt fiske”, hälsar Melker.

Kvällstrolling

Törebodabon Dennis Henryson inviterades den 10 juli till kvällstrollingtur på Bottensjön av kusinen Jimmy. Målet var att kusinen skulle guida Dennis till sitt livs första gös.

Dennis har under årens lopp lite då och då riktat sitt fiske efter gös utan att nollan spräckts. Båtfärden ställdes till sjöns norra del. Fyra spön med vobblare på linorna riggades. Två beten fiskades via djupriggar och två bakom ytparavaner. En blå/orange Nils Master Invicible 15 cm satt på ett av djupriggspöna.

Den i Finland tillverkade ”Nisse” drogs fram cirka sex meter ned i vattenmassorna. Framåt niodraget på kvällen kom det hett efterlängtade hugget som stavas gös. Det var ”Nisse” som levererat tunggung i spöt. Med darrande handlag höll Dennis stånd mot fisken i djupet. ”Den känns tung”. Fisken var stor kunde duon ombord konstatera en stund senare då den omslöts av rymningssäkra maskor. Vikt 6,65 kilo med längd 85 cm.

Gösen behölls och kommer avnjutas som delikat måltid i goda vänners lag.

Rymlingar

Mariestadsbon Per Carlsson har i sommar metat regnbågsöring i Vänern vid Hällekis. Hur de odlade bågarna hamnat i sjön förtäljer inte historien. Gissningsvis är det rymlingar från någon kassodling som stått för utsättningen. Så sent som i april 2011 slank upp emot 30 ton regnbåge ut från Vänerns Laxodling AB Hällekis. Sedan dess har massrymningarna varit sparsmakade, åtminstone officiellt. Kassar och runtomkringverksamheten är inte helt tät. Fisk rymmer. Per fiskade från land med kastflöte, 150 cm tafs och krok agnad med kokt räka. En beprövad meny till regnbåge. Plötsligt dök bubblan då en fisk i djupet drabbats av räkfrossa. Per serverade blixtsnabbt ett mothugg och rullade därefter upp linan på rullen via duckande spö. Tillställningen avslutades med att Per agerade håvmästare och nätade en 5 kilo tung regnbåge. Avslutningsvis ett fisketips; Mariestad SFK arrangerar den 28 juli Fiskesafari på hamnpiren i Mariestad helt gratis för ungdomar upp till 15 år.

Skjutjärnsnabbt greppade lillgrabben stangen för att en stund senare borda sitt livs första gös, en 1,8-kilos. Den 16 cm långa Dalton vobblern är bland vissa Karlsborgare, där herr Åberg är en, ett hemligt vapen som tas till då ett vatten ska rånas på fisk.

Efter att premiärgösen synat durken pepprade Dalton ett sexpack smågäddor samt ytterligare tre gösar innan fisketuren avslutades. ”Vilket häftigt fiske”, hälsar Melker.

Kvällstrolling

Törebodabon Dennis Henryson inviterades den 10 juli till kvällstrollingtur på Bottensjön av kusinen Jimmy. Målet var att kusinen skulle guida Dennis till sitt livs första gös.

Dennis har under årens lopp lite då och då riktat sitt fiske efter gös utan att nollan spräckts. Båtfärden ställdes till sjöns norra del. Fyra spön med vobblare på linorna riggades. Två beten fiskades via djupriggar och två bakom ytparavaner. En blå/orange Nils Master Invicible 15 cm satt på ett av djupriggspöna.

Den i Finland tillverkade ”Nisse” drogs fram cirka sex meter ned i vattenmassorna. Framåt niodraget på kvällen kom det hett efterlängtade hugget som stavas gös. Det var ”Nisse” som levererat tunggung i spöt. Med darrande handlag höll Dennis stånd mot fisken i djupet. ”Den känns tung”. Fisken var stor kunde duon ombord konstatera en stund senare då den omslöts av rymningssäkra maskor. Vikt 6,65 kilo med längd 85 cm.

Gösen behölls och kommer avnjutas som delikat måltid i goda vänners lag.

Rymlingar

Mariestadsbon Per Carlsson har i sommar metat regnbågsöring i Vänern vid Hällekis. Hur de odlade bågarna hamnat i sjön förtäljer inte historien. Gissningsvis är det rymlingar från någon kassodling som stått för utsättningen. Så sent som i april 2011 slank upp emot 30 ton regnbåge ut från Vänerns Laxodling AB Hällekis. Sedan dess har massrymningarna varit sparsmakade, åtminstone officiellt. Kassar och runtomkringverksamheten är inte helt tät. Fisk rymmer. Per fiskade från land med kastflöte, 150 cm tafs och krok agnad med kokt räka. En beprövad meny till regnbåge. Plötsligt dök bubblan då en fisk i djupet drabbats av räkfrossa. Per serverade blixtsnabbt ett mothugg och rullade därefter upp linan på rullen via duckande spö. Tillställningen avslutades med att Per agerade håvmästare och nätade en 5 kilo tung regnbåge. Avslutningsvis ett fisketips; Mariestad SFK arrangerar den 28 juli Fiskesafari på hamnpiren i Mariestad helt gratis för ungdomar upp till 15 år.

  • Björn Blomqvist